Karto, Maks Vrečko

Včeraj ob 12. uri se je začela letošnja regata 1000 otokov, ki poteka z Reke na Hrvaškem, mimo jadranskih otokov, vse do marine Porto Montenegro v črnogorskem Tivatu. Na letošnjo regato so se prijavile tri slovenske posadke. Jadrnica Macropus je bila prisiljena nastop v zadnjem trenutku odpovedati. Tako Slovenijo zastopata posadki Elaye s krmarjem Dušanom Ušeničnikom in Karpo s krmarjem Maksom Vrečkom za krmilom.

Ekipe so v 30 urah preplule 160 nmi in dosegle otoke splitske regije. Trenutno je najhitrejša jadrnica Elaya z Dušanom Ušeničnikom za krmilom. Na drugem mestu pluje druga slovenska posadka Karpo z Maksom Vrečkom za krmilom. Za vodilno ekipo zaostajajo 8 nmi, po korigiranem času pa imajo kar 3 ure in 30 min zaostanka. V razredu enotrupcev sta dve avstrijski posadki že odstopili. Enaka usoda je doletela tudi eno izmed posadk katamaranov.

Maks Vrečko: »Start regate je potekal v bonaci. Izplutje je bilo zahtevno. Med Krkom in Cresom smo zapluli v jugo. Najbolje je nadaljeval Dušen Ušeničnik, ki je plul ob Cresu. Plovbo smo začeli z drifterjem nadaljevali z genovo 1 in dan zaključili z genovo 2. Noč je bila naporna za vse posadke. Pluli smo v valovih do 1,5 m v jugo, ki je pihal med 15 in 23 vozli. Posadka je že občutila slabost. Zjutraj se je pojavil zahodnik. Prednje jadro smo zamenjali za drifter. Zaradi nihanja vetra smo razmišljali o skrajševanju ali zamenjavi jadra. Na koncu smo se odločili, da nadaljujemo na polna jadra. Večjih težav ni bilo. Nekaj zapletenih vrvi. Med plovbo na genaker se je obrnil veter in smo morali hitro spustiti jadro in namestiti manjšo genova 2. Trenutno je na regatnem polju najmočnejša jadrnica Elaya. Plujemo mimo otoka Žirje. Današnja vremenska napoved predvideva, da bo jugo prenehal pihati. Zapihala naj bi burja. Za nas bi to pomenilo olajšanje pogojev, saj bomo lahko pluli po zunanji strani otokov, kjer bodo valovi bistveno manjši.«

Karto, Maks Vrečko

Foto: Max Vrečko