The ocean Race, Itajai

Včeraj zvečer je pred brazilskim mestom Itajai potekala tretja priobalna regata letošnje The ocean Race. Svojo premoč je pokazala ekipa 11th Hour Racing Team.

Ekipa 11th Hour Racing Team je vodila od začetka do konca regate in se z zmago na tretji priobalni regati zavihtela na prvo mesto v skupni razvrstitvi. Včeraj so na regatnem polju pihali šibki vetrovi med 8 in 10 vozlov in niso omogočali, da bi se jadrnice dvignile na hidrokrila. Regata je bila za jadralce kljub temu zelo zahtevna. Krmarjenje teh jadrnic, ki so namenjene predvsem plovbi po odprtih oceanih, je v ozkih, omejenih prostorih, izjemno zahtevno.

Charlie Enright se je s svojo jadrnico tik pred startom postavil na odlično pozicijo in takoj po strelu, ki je označil začetek regate, zaplul v regatno polje. Takoj za njim je plul Kevin Escoffier na jadrnici Holcim PRB ter Paul Meilhat na jadrnici Biotherm. Obe ekipi sta napadali vodilno pozicijo, a ekipa 11th Hour Racing Team je plula izjemno zanesljivo in svojo prednost povečevala. Po obratu na drugi oznaki je ekipa Biotherm izkoristila svojo odlično pozicijo, hitro polkrožno obrnila in prehitela ekipo Holcim PRB. Ekipi Malizia in GUYOT sta zaostali za vodilno trojico in nista več imeli možnosti za vidnejšo uvrstitev.

Ekipa 11th Hour Racing Team je svojo prednost odločno obranila in prva preplula ciljno črto. Ekipa Biotherm je za zaostankom 1 min in 50 s zasedla drugo mesto. Ekipa Holcim PRB, ki je plula na odličnem tretjem mestu, je pred zadnjim obratom izgubila zagon in vso hitrost. Priložnost je izkoristila ekipa Malizia, odlično obplula zadnjo oznako in z zaostankom štirih minut kot tretja zaplula preko ciljne črte. Ekipa Holcim PRB je končala na četrtem mestu, Ekipa GUYOT pa na petem.

Regata se nadaljuje jutri. Četrta oceanska etapa od Itajaia do Newporta v ZDA se bo začela ob 13.15 po lokalnem času oziroma ob 18.15 po našem času.

Posnetek regate

 Trenutna razvrstitev - priobalne regate

  Ekipa Alicante Cape Town Itajaí Skupaj
1 11th Hour Racing Team 4 4 5 13
2 Team Malizia 5 3 3 11
3 Biotherm 3 0 4 7
4 Holcim - PRB 0 5 2 7
5 GUYOT environnement - Team Europe 2 2 1 5

Foto: Sailing Energy/The Ocean Race