Holcim PRB, The Ocean Race

Ekipa Holcim PRB je postavila nov svetovni rekord v prepluti razdalji v 24 urah.

Trenutno poteka regata The Ocean Race. Pet jadrnic razreda IMOCA je že obplulo svet in se približujejo sklepni fazi. V zadnji prekooceanski etapi, ki je potekala med Newportom v ZDA in Aarhusom na Danskem, je Kevinu Escoffierju in njegovi ekipi uspelo postaviti nov svetovni rekord v plovbi z enotrupnimi jadrnicami. V 24 urah so prepluli 622,58 nmi. Njihova povprečna hitrost plovbe je znašala 25,94 vozla.

 

Rekord regate Volvo Ocean Race, predhodnice regate The Ocean Race, je postavila pred petimi leti ekipa AkzoNobel, ki je v 24 urah preplula 602 nmi. Dosedanji rekord za enotrupne jadrnice je bil v lasti jadrnice Comanche, ki je leta 2015 v enem dnevu preplula 618,01 nmi.

Na isti etapi regate je izjemno hitro jadrala tudi ekipa 11th Hour Racing Team, ki je preplula le 11 nmi manj oziroma 611,9 nmi.

Pogoji za doseg rezultata so bili idealni. Vetrovi so pihali s hitrostmi med 25 in 30 vozli, morje pa je bilo le malo vzvalovano.

Skiper ekipe Holcim PRB, Kevin Escoffier, je še pred postavitvijo rekorda pojasnil: »Včeraj smo ujeli vremensko fronto. Najprej smo jadrali pred njo, danes pa jadramo na njeni desni. Tako uspevamo jadrati z izjemno visokimi hitrostmi. Morje je le malo vzvalovano, kar je zelo prijetno. Če bomo nadaljevali v tem tempu, bomo postavili nov 24-urni rekord.«

Foto: Yann Riou | polaRYSE / Holcim - PRB / The Ocean Race