V kraju Gdynia na Poljskem se je danes s prvimi plovi začelo mladinsko evropsko prvenstvo za 420 in 470, na katerem pod vodstvom trenerja Mitje Mikulina nastopa pet slovenskih posadk: v 420 open (U19) jadrajo Ana Planinšič in Lara Božič ter Toni Benčič in Anton Rejec. V 420 U17 nastopajo Jaka Valjavec in Vid Dobrinja ter Rok Kovačič in Teo Gerželj. V 470 pa jadra naša najbolj izkušena mladinska posadka Martin Fras in Mija Škerlavaj. 

Na startu je 110 posadk v 420 Open, 63 posadk v 420 U17 in 35 posadk v 470 Mixed.

Mitja Mikulin je včeraj sporočil, da se naša ekipa počuti odlično, da so pred začetkom opravili trening na vodi ter da jih čakajo zelo spremenljivi pogoji z nestabilnim in nepredvidljivim vetrom. 

Napoved se je uresničila in po današnjem uvodnem nastopu Mitja povzema: “Pogoji so bili kot pričakovano težki, z nestabilnim vetrom in težkim, ostrim valom. V 420 so vse skupine opravile po dva plova. Ana in Lara sta z 2. in 24. mestom trenutno na 17. mestu in 6. med dekleti. Toni in Anton sta bila dvakrat na napačni strani in oba plova odvozila za okoli 25. mesta. Jaka in Vid ter Teo in Rok so prijadrali 10. in 5. ter 13. in 4. mesto, kar ju uvršča na skupno 6. oziroma 7. mesto, kar je dober začetek. Martinu in Miji v 470 pa se pozna, da jima manjkajo dnevi na vodi, saj sta zaradi mature izpustila kar velik del treningov. Prvi dan končujeta na 17. mestu ter na 6. v svoji kategoriji do 21 let. Jutri nas čaka ponovno težek dan z vetrom z obale, kar pomeni, da bo veliko obračalo.”

Jutri se prvenstvo nadaljuje s kvalifikacijami, finalni plovi so predvideni od petka dalje, zadnji plovi in podelitev pa mlade jadralce čaka v ponedeljek, 10. julija.