Svetovno prvenstvo L30

Sinoči je v izolski marini padel zastor nad prvim svetovnim prvenstvom razreda L30. Naslov prvaka je po napetem boju osvojil ameriški Morning Breeze krmarja Michaela Norrisa, ki je s točko prednosti premagal madžarsko ekipo Tranquillo z Attillo Bakonyijem za krmilom. Bron se je zalesketal okoli vratu Petra Tenke in članov posadke Present Perfect z Madžarske. 
 
Štiridnevno prvenstvo je potekalo pretežno v šibkih vetrovih z izjemo srede, ko je tekmovalni ritem začinila burja. Regatni odbor jadralnega kluba Burja se je izkazal z devetimi izpeljanimi regatami, pri čemer je zadnja štela dvojno. In prav v sklepnem plovu se je odločalo o zmagovalcu, saj je prvo in drugo uvrščenega, ekipo Tranquillo (HUN) in Morning Breeze (ZDA), ločevalo samo pet točk razlike. Finale se je razpletel tako, da je Američanom uspel preobrat in so v cilj prijadrali drugi, Madžari pa peti in zaradi dvojnega točkovanja izgubili naslov prvakov za pičlo točko. Na najnižjo stopničko zmagovalnega odra je stopila zasedba Present Perfect Petra Tenke (HUN), ki je v skupnem seštevku zasedal tretje mesto od začetka prvenstva. Slovenski jadralci Erik Rodica, Janez Zabukovec in Toni Vrebec so jadrnico Entropy pod poveljem irskega krmarja Fraserja Browna zasidrali na 10. mesto.
 
Organizacijski odbor bo danes floto 16 monotipov iz 9 držav s startom regate »Go to Barcolana« pospremil iz Izole do Trsta, že v ponedeljek pa pričel s pripravami na novo veliko tekmovalno dogodivščino – evropsko prvenstvo mladinskega razreda ILCA 4, ki bo prihodnjo pomlad v Izolo privabilo približno 300 tekmovalcev in najmanj enkrat toliko spremljevalnega osebja.
 
KONČNI VRSTNI RED – 9 regat, 1 odbitek:
1.    ZDA            Michael Norris               Morning breeze             20 točk
2.    HUN           Attilla Bakonyi                Tranquillo                     21 točk
3.    HUN           Peter Tenke                   Present perfect              25 točk

Vir: JZS