Maks Vrečko, Karpo

Za najhitrejše jadralce ja regata Rolex Middle Sea 2023 zaključena. Kot prvi je regato zaključil katamaran Limosa. Za plovbo na razdali 763 nmi (teoretična razdalja regate je 609 nmi)so potrebovali 2 dni 2 uri 10 min in 42 sekund. Kot druga je v cilj priplula jadrnica Leopard 3. Za plovbo so potrebovali 2 dni 12 ur 50 min in 56 sekund. Prepluli so 685 nmi. Kot druga v razvrstitvi enotrupnih plovil je v cilj priplula jadrnica Bullitt in Pyewacket 70 kot tretja. Trenutno je v cilju že 18 ekipa.

Slovenska jadrnica Karpo, ki jo krmari Maks Vrečko pluje iz Lampeduse proti Malti. Do cilja jih loči še 80 nmi. V skupnem seštevku plujejo na 52 mestu v skupini IRC Class 5 so na odličnem tretjem mestu, v razvrstitvi ORC 5 pa na četrtem.

Maks Vrečko, Karpo

Z jadrnice Karpo se nam je javil Maks Vrečko:

»Štart regate v Valletti je bil zelo kaotičen. Tik pred štartom naše skupine se je veter obrnil za 180 stopinj. Ekipe so imele težave in še pred pričetkom je prišlo do neljubih trkov, ki pa so se k sreči končali brez večjih poškodb. K sreči smo se uspeli zapletom izogniti. Na obali smo imeli 30 člansko ekipo navijačev, ki je odšla na Malto, z razlogom, da ns pospremi na to zahtevno regato. Njihove bučne podpore smo bili zelo veseli.

Po izplutju z malte proti Siciliji smo pluli z gennakerjem. Plovba je bila zelo zahtevna saj je veter dosegal hitrosti tudi preko 18 vozlov. Med plovbo se nam je strgala dvižnica. Jadro je padlo v vodo a smo ga uspeli nepoškodovanega dvigniti na krov. Nočna plovba je bila nadvse naporna. Ne odprtem morju so valovi dosegali višino do 3 m, vetrovi pa so pihali iz druge smeri s hitrostjo med 15 in 20 vozli. Večkrat je jadrnica treščila v visok val in imeli smo občutek, da se bo polomila. K sreči je vse zdržalo. Nekatere jadrnice, med njimi tudi ena najdaljših in najhitrejših Wally 107,  niso imele te sreče in so morale odstopiti še preden so priplule do Messinske ožine.  

Skozi Messinsko ožino smo pluli v veter, ki je pihal 10 do 15 vozlov. K sreči je bil tok v ožini majhen in nismo imeli večjih težav s prečkanjem, čeprav smo pluli v veter. Na drugi strani ožine smo Matica dvignili na jambor, kjer je uspel popraviti dvižnico in posneti video z višine 24 m.

Plovba proti vulkanskemu otoku Stomboliju je bila izjemno doživetje. Veter je pihal med 12 in 18 vozli. Jadranje je bilo mirno, Stromboli pa je postregel kar s sedmimi izbruhi lave. Danes nas čaka še ena naporna noč Vremenska napoved predvideva vetrove do 25 vozlov, kar bo na tem odprtem morju dvignilo visoke valove.«

Druga slovenska ekipa Macropus, ki jo vodi Žiga Rebek Pluje proti Lampedusi s hitrostjo 7,3 vozla. Do cilja jih loči še 131 nmi. Trenutno plujejo na 73. mestu v skupni razvrstitvi, v svoji skupini ORC 6 pa plujejo na odličnem osmem mestu.

 

Maks Vrečko, Karpo