Uroš Kraševac, Mini Transat

Uroš Kraševac ima za seboj uspešno noč. Izkoristil je ugodne vetrove in Francoza Gabya Bacaua prehitel kar za 20 nmi.

Uroš pluje po začrtani poti plovbe. Z Juretom Jermanom, ki bdi nad vremenskimi razmerami na Atlantiku, sta se pred začetkom regate dogovorila, da mora Uroš pluti južno od najkrajše linije do cilja. Predvidevanja našega jadralca in strokovnjaka za vremenske razmere so se uresničile. Najmočnejši vetrovi pihajo ravno v južnem delu, kjer jadra Uroš. V vetrovih, ki dosegajo hitrosti okoli 15 vozlov, uspeva pluti s hitrostjo 11 vozlov. Povprečna hitrost plovbe v zadnjih 4 urah znaša kar 10,9 vozla.

Z odličnim jadranjem je zmanjšal svoj zaostanek za vodilnim v regati, Urugvajcem Federicom Waksmanom za 10 nmi. Francoz Gaby Bacau, ki je včeraj jadral mesto pred njim, je ponoči zaostal za 20 nmi. Uroš se je tako povzpel na lestvici in trenutno jadra na odličnem sedmem mestu. Pred njim pluje Francoz Thais Le Cam. Včeraj je Uroš za njim zaostajal skoraj 70 nmi, trenutno pa ju loči le še 30 nmi. Upajmo, da bo Urošu uspelo nadaljevati v tem tempu in svojo uvrstitev pred ciljem še izboljšati.

Urošev trenutni zaostanek za vodilnim je 327 nmi, do cilja pa bo moral prepluti še 452 nmi. Vremenska napoved predvideva, da se bo v naslednjih urah veter nekoliko okrepil in zapihal s hitrostmi do 20 vozlov. V cilju ga lahko pričakujemo v nedeljo.

Uroš Kraševac, Mini Transat

Kako kaže Urošu Kraševcu po upoštevanju obeh etap

Vstopamo v končnico regate in začenjamo z izračuni končnih rezultatov. Zmagovalec Mini Transata je določen s seštevkom prejadranega časa v obeh etapah. Kar je vse bolj jasno, je, da se Uroš poteguje za skupno peto mesto. Da ga osvoji mora premagati Jacquesa Delcroixa (753), ki ne sme končati več kot 7 ur 16 minut in 12 sekund pred Urošem, ter Victorja Mathieua (967), ki mora ostati vsaj 2 uri 28 minut in 34 sekund za njim. Oba pogoja je popolnoma mogoče izpolniti, vendar je do ponedeljka zjutraj, ko pričakujemo Uroša v cilju še precej daleč.

 

Uroš na regati pluje z litijevimi baterijami BlueCell.

Na krovu ima dve bateriji Bluecell 170Ah12V z izjemno veliko kapaciteto 2 x 170 Ah, ki tehtata zgolj po 15 kg.

BlueCell