Lin Pletikos

Danes zvečer po slovenskem času se v Mar del Plati v Argentini z uradno otvoritvijo začenja žensko svetovno prvenstvo za olimpijski ILCA 6, na katerem bo kot edina Slovenka nastopila tudi Lin Pletikos. Svetovno prvenstvo bo poleg prestižnih naslovov najboljših jadralk na svetu dodelilo tudi olimpijske norme sedmim državam, ki mesta na olimpijadi v Parizu v tem razredu še nimajo.

S prvimi regatami jadralke pričnejo jutri; do nedelje jih čakajo kvalifikacijske regate, od ponedeljka pa finalni plovi. Prihodnji teden v sredo, 10. januarja, na zadnji dan prvenstva, bo najboljših deset nastopilo v regati za medalje, ostale pa čaka še zadnji plov.

Lin spremlja trener Nik Pletikos, ki nam je pred prvimi nastopi povedal: “Pogoji so precej zahtevni, saj jadramo na oceanu in so temu primerni tudi veter in višina ter smer valov. Za prvenstvo je napovedan srednje močan veter različnih smeri, kar nekaj jadralk iz večjih reprezentanc pa je še vedno brez olimpijske norme, tako da je tudi konkurenca močna. Kljub krajši bolezni v zadnjem mesecu je Lin dobro pripravljena. Zaradi zahtevnih pogojev gremo dan po dan, saj bo na koncu pomembna konstantnost.”

Konkurenca na svetovnem prvenstvu je pregovorno močna, tokrat se bo merilo 105 jadralk iz 47 držav. Še nekoliko več napetosti bo med jadralkami iz držav brez osvojene olimpijske norme, saj bo na tem prvenstvu na voljo še sedem mest. 

Nik Pletikos: “Prvenstvo je dolgo, norme pa se bodo predvidoma določale šele v zadnjih dveh dneh. Upamo na šibkejši veter, kar Lin bolj odgovarja, in seveda na nekaj športne sreče. Prvi cilj je uvrstitev v zlato skupino, kjer se bo že naredila selekcija, nato pa uvrstitev na eno izmed preostalih mest, ki prinašajo olimpijske vozovnice, kar je seveda delno pogojeno s pogoji in nastopom ostalih reprezentanc.”

Spomnimo - Slovenija že ima eno mesto za nastop v Parizu, lani poleti je olimpijsko normo v formuli kite Sloveniji prijadral Toni Vodišek.