Arkea Ultim Chellange

Armel Le Cléac'h je moral prekiniti svoje jadranje. Zaradi okvare na njegovem trimaranu Maxi Banque Populaire XI je moral danes zjutraj pristati v brazilskem pristanišču Recife.

Armel Le Cléac'h je med jadranjem z enim največjih jader J0 poškodoval varnostno ograjo na glavnem trupu trimarana v delu, kjer so pripeta prednja jadra. Ker bo v nadaljevanju zaplul v južni ocean, kjer ga čakajo močni zahodniki in visoki valovi, mora poskrbeti, da bo menjave prednjih jader lahko izvajal varno. Do poškodbe je prišlo med plovbo proti Braziliji. Zaradi ugodnih vetrov, celotna flota pluje manj kot 100 nmi od Brazilske obale. Skupaj z ekipo so sklenili, da bo najmanj časa izgubil, če popravilo opravijo v pristanišču Recife. Zato je že včeraj zaplul nekoliko bolj zahodno od ostalih jadralcev in se približal obali.

Med postankom bo tehnična ekipa odpravila poškodbe varnostne ograje. Ker so med plovbo opazili tudi težava na hidravliki, ki upravlja hidro krila, bo ekipa poizkušala odpraviti tudi to napako.

Regatna pravila dovoljujejo izvedbo tehničnega postanka. Postanek mora trajati minimalno 24 ur, kar je hkrati tudi kazen. Armel Le Cléac'h bo lahko z nadaljevanjem regate pričel šele jutri zjutraj.

Ronan Lucas, direktor ekipe Banque Populaire je povedal:

»Po pogovoru za Armeleom, smo se dogovorili, da dirko prekinemo. Zaradi okvar na plovilu, ki so se zgodile med nevihto, smo bili prisiljeni, da odpravimo škodo na trimaranu. S poškodbami v prednjem delu plovila in okvarjeno hidravliko Armel ne bi mogel pluti varno v Južnem oceanu. Seveda smo razočarani, saj nas čaka 24 urna kazen.«

Arkea Ultim Chellange

Trenutna situacija na Atlantiku

Najhitreje napreduje Tom LAPERCHE na trimaranu Trimaran SVR-Lazartigue. Preplul je že preko 5000 nmi. Le 33 nmi za njim pluje Charles CAUDRELIER na trimaranu Maxi Edmond de Rothschild. Oba sta že prečkala 20 južni vzporednik in pričenjata prečenje južnega Atlantika. Plujeta s hitrostmi med 25 in 30 vozli. Na tretjem mestu pluje Thomas COVILLE na trimaranu Sodebo Ultim 3. Zaradi težav Armela Le Cléac'ha je napredoval eno mesto. Njegov trenutni zaostanek za vodilno dvojico znaša 400 nmi. Na petem mestu je Anthony MARCHAND na trimaranu Actual Ultim 3, ki zaostaja 1000 nmi. Na zadnjem, šestem mestu pluje Éric PÉRON na trimaranu Adagio. Že v prvih dneh regate je povedal, da ne uspe pluti s tempom, ki ga diktira vodilna dvojica. Pluje bistveno počasneje. Je edini jadralec, ki je še na severni polobli. Do ekvatorja ga loči 900 nmi, njegov zaostanek za vodilnim pa znaša že 1850 nmi.

Posodobitev 16.1.2024 ob 9.00

Vodilna dvojica, Tom Laperche in Charles Caudrelier, izkoriščata idealne pogoje in plujeta proti Cape Townu v južni Afriki. Severozahodniki, ki pihajo v južnem Atlantiku jima omogočajo plovbo s hitrostjo okrog 30 vozlov. Oba jadralca sta v zadnjih 24 urah preplula 650 nmi. Med njima je še vedno majhna razlika. Tom LAPERCHE na trimaranu Trimaran SVR-Lazartigue ima le 25 nmi prednosti. Thomas COVILLE na trimaranu Sodebo Ultim 3 pluje ne tretjem mestu in ima že 500 nmi zaostanka. Ostali trije tekmovalci zaostajajo že preko 1000 nmi.

Armel LE CLÉAC'H na trimaranu Maxi Banque Populaire XI, ki je včeraj opravil tehnični postanek in je v pristanišču Recife še ni izplul. Kljub temu, da je od pristanka že minilo 24 ur (minimalni čas postanka v primeru, da jadralec potrebuje pomoč), se jadralec še ni vrnil v regato.

Foto: Arkea Ultim Challenge