Arkea Ultim Chellange

Thomas Coville, ki pluje na trimaranu Sodebo Ultim 3, je danes priznal, da je prejšnji teden utrpel nekaj poškodb na svojem plovilu. K sreči ne gre za strukturne poškodbe in plovbo lahko nadaljuje.

Čeprav ne gre za strukturno napako, Coville poroča: »Po eni strani sem hendikepiran, vendar imam rešitev, da znova pridobim funkcije hidrokrila. Prepričan sem, da mi bo uspelo.«

Tomas Covile je včeraj vplul v južni Indijski ocean. Svoji tehnični ekipi je sporočil, da ima okvaro hidravličnega sistema za spuščanje in dvigovanje levega hidrokrila. Zaradi okvare sistema ni prišlo do poškodb strukture plovila in da lahko nadaljuje plovbo. Zaradi okvare ne more spustiti hidrokrila, zato je plovba v vetru, ki piha z njegove desne, počasnejša.

V jutranjih urah je sporočil: »Trudil sem se, da bi ujel isto fronto, v kateri je plul tudi vodilni Charles Caudrelier s svojim trimaranom Maxi Edmond de Rothschild. S hitrostjo plovbe sem bil zadovoljen, vseeno pa sem bil zaskrbljen nad poškodbo mehanizma levega hidrokrila. Skupaj s tehnično ekipo nam je hidrokrilo uspelo stabilizirati. Plovilo ni poškodovano in nimam večjih težav. Ena stran plovila je pač hendikepirana. Tempa Charlesa Caudrelierja ne mojem ujeti, a sem kljub temu zadovoljen s svojo trenutno pozicijo. Pluti s tem skoraj letečim trimaranom je nekaj posebnega. Vedno sem sanjal, da bom plul po južnem oceanu in počel nekaj edinstvenega. Vesel sem, da to počnem z mojo ekipo. Kljub temu da sem na jadrnici sam, je to ekipni šport. Za menoj stoji ekipa izvrstnih strokovnjakov.«

Trenutno stanje na Južnem oceanu

Tom Laperche je pred nekaj urami varno pristal v Cape Townu, kjer bo poskušal odpraviti poškodbe na svojem trimaranu SVR Lazartigue. Zadnji tekmovalec Eric Peron, ki pluje na trimaranu Adagio, je vplul v Južni ocean, kjer so sedaj že vsi tekmovalci. Prepričljivo je v vodstvu Charles Caudrelier s svojim trimaranom Maxi Edmond de Rothschild. Pravkar pluje mimo otočja Kerguelen. Ciklon, ki ga je potiskal proti vzhodu, je oslabel. Trenutno lovi naslednjo depresijo pred seboj in pluje s hitrostjo 25 vozlov. Pred zasledovalcem Thomasom Covillom ima že 1400 nmi prednosti. Na tretjem mestu je trenutno še Tom Laperche, vendar bo pozicijo kmalu izgubil zaradi tehničnega postanka v Cape Townu, kjer mora ostati najmanj 24 ur. Prehitela ga bosta Armel Le Cleach in Anthony Marchand, ki imata za njim le 400 nmi zaostanka. Oba plujeta s hitrostjo več kot 30 vozlov. Verjetno ga bosta prehitela še danes.

Arkea Ultim Chellange