Opti Opening 2024

Ta vikend se je v Jadralnem klubu Pirat Portorož zaključila prva regata letošnje sezone – Opti Opening 2024. V Piranskem zalivu je jadralo 234 jadralcev iz desetih držav, kar je odličen uvod v novo regatno sezono. Slavil je domačin Val Grbec.

V nedeljo se je zaključila regata Opti Opening, ki velja za uverturo v novo regatno sezono Jadralnega kluba Pirat Portorož. Regate se je udeležilo 234 jadralk in jadralcev. Slovenskim tekmovalkam in tekmovalcem, za katere regata šteje tudi kot kriterijska, so se v Piranskem zalivu pridružili še mladi športniki iz Avstrije, Hrvaške, Estonije, Nemčije, Italije, Poljske, Srbije, Slovaške in Švice.

Organizatorjem sta bila naklonjena predvsem prvi in tretji dan regate, ko je veter pihal z močjo do deset vozlov. Skupaj so optimisti izpeljali pet plovov, najbolje pa se je v spremenljivih pogojih na morju odrezal domačin Val Grbec (JK Pirat Portorož).

Bojan Gale, predsednik regatnega odbora: »Lahko smo zadovoljni z izkupičkom letošnje prve regate v razredu Optimist. Pogoji so bili spremenljivi, a nam je uspelo izpeljati pet plovov in poskrbeti za lep uvod v novo sezono.«

Piratovci ne nameravajo dolgo počivati, saj se konec meseca marca obeta Sailing Point Easter Regatta, ki letos praznuje jubilejno 30. obletnico. Regata, ki velja za največjo v tem delu Evrope, je k udeležbi v rekordno kratkem času privabila več kot 650 jadralk in jadralcev. Piratovci so morali zaradi zagotavljanja kvalitete regate število optimistov tudi letos omejiti, kar priča o prepoznavnosti tega mednarodnega športnega dogodka in priljubljenosti destinacije Portorož in Piran kot jadranju prijazne destinacije. 

Rezultati Opti Opening 2024

Val Grbec

Skupni zmagovalec Opti Openinga 2024 je Val Grbec (JK Pirat Portorož), pred Vittorio di Martino in Guio Legiša (obe SVBG), ki sta bili tudi najboljši med dekleti, na stopničkah pa se jima je pridružila še Nina Marušić (JK Split).

Med kadeti je prvo mesto zasedel Albert Lebinac (JK Galeb), drugi je bil Gordii Yazykov (JK Pirat Portorož), tretji pa Furio Corso (Lega Navale Trieste). Med deklicami kadetinjami je zmagala Beatrice Marassi ( (TPK Sirena), pred Rito Lukarić (JD Val Crikvenica) in Alice Quaiat (YC Adriaco). Med jadralci začetniki so bili najboljši Dominik Jurjević (JK Horizont), Francesco Di Bartolomei  (SVBG) in Vel Gantar (JK Jadro Koper), med dekleti pa Maryna Poltavets (JK Olimpic), Nina Margon (JK Pirat Portorož) in Mila Soom (Saaremaa Sailing Academy).