Velikonočna regata 2024

Včeraj, 31. marca 2024, se je v Portorožu zaključila 30. Sailing Point Easter Regatta. Jubilejno edicijo je zaznamovala rekordna udeležba več kot 600 jadralk in jadralcev razreda Optimist iz kar 20 držav.

Po treh dnevih nestabilnih vetrovnih razmer so včeraj mladi jadralci v velikem slogu zaključili 30. Sailing Point Easter Regatto. Zadnji dan je jadralsko floto presenetil stabilni jugo z močjo okoli 20 vozlov – sunki vetra so dosegli tudi 29 vozlov – in visok val. To so s pridom izkoristili najboljši optimisti.

Tudi na kopnem je bilo vznemirljivo, saj je Jadralni klub Pirat Portorož (JK Pirat) poskrbel za raznolik spremljevalni program z igrami, koncertom in bogatim srečelovom. Velikonočno vzdušje so pričarala tudi čokoladna jajca, ki so skrivala piščali. Samo ena, zlata piščal, je srečnemu nemškemu jadralcu prinesla novega optimista Exoboat.

Velikonočna regata 2024

Tudi letošnja edicija regate je bila del Adriatic Golden Series powered by Sailing Point, ki v serijo povezuje regate treh klubov – JK Pirat, Tržaškega pomorskega kluba Sirena in Società Velica di Barcola e Grignano. Na zadnji letošnji regati bo razglašen najboljši klub serije, ki bo prejel tudi denarno nagrado.  

 »Pogoji so bili zahtevni, a smo z izkušnjami, ki jih imamo pri organizaciji regat, odlično izpeljali ta izjemni športni dogodek. Dokaz za to so zadovoljni optimisti, trenerji in drugi spremljevalci, ki se iz leta v leto vračajo v Portorož. Za izvedbo regate je skrbelo približno 60 članic in članov kluba, ki so delo opravili brezhibno« je povedal Mitja Margon, predsednik Jadralnega kluba Pirat Portorož.

Rezultati Sailing Point Easter Regatte 2024

Zmagovalec Sailing Point Easter Regatta je postal Tržačan Mattia Di Martino (SVBG), druga je bila Nina Marušić iz Jadralnega kluba Split, ki je bila hkrati tudi najboljša med dekleti, tretji pa Ukrajinec Oleksandr Bolsunovskyi iz Optimist Way. Drugo mesto je med dekleti osvojila Ukrajinka Olha Lubianska (Obolon SK), tretje pa avstrijska jadralka Sofia Blassnig, (SC TWV Achensee). Med slovenskimi optimisti sta bila najboljša Lina Sorta (14. mesto) in Filip Valjavec (18. mesto) iz domačega JK Pirat. Prehodni pokal Sailing Point Easter Regatte za najboljši klub je šel v roke švicarskemu DRCS.

Velikonočna regata 2024