Izola, ILCA4

V Izoli se v organizaciji JK Burja mladinsko evropsko prvenstvo za ILCA 4, na katerem nastopa preko 400 jadralcev iz 38 držav, preveša v drugo polovico. Še največji izziv organizatorju in mladim jadralcem predstavlja nezanesljiv veter, zaradi katerega v ponedeljek, na drugi dan prvenstva, sploh niso jadrali, včeraj pa je po kar nekaj čakanja in neuspešnih poskusih veljavno regato uspelo izpeljati le dvema skupinama dečkov. Po programu bi se včeraj sicer morale kvalifikacije zaključiti, a ker niso uspeli izpeljati predvidenih plovov, so zadnje kvalifikacijske regate jadrali danes, ko je zapihala burja. V kar 20 vozlih so morali mladi jadralci pokazati precej poguma in spretnosti, da so lahko uspešno odjadrali vse tri predvidene plove. Naša najstarejša in najbolj izkušena jadralca Zala Vidmar in Mark Rodica sta po pričakovanjih, močan veter namreč obema odgovarja, jadrala odlično. Zala je današnje tri plove končala na 5., 12. in 8. mestu, kar jo uvršča na skupno 18. mesto med 164 dekleti. Tudi Mark Rodica je prvi današnji plov končal na 5. mestu, v drugem je bil 10. in v tretjem 6., trenutno je 44. v konkurenci 245 jadralcev. Oba sta se uvrstila v zlato skupino, kjer bosta s finalnimi plovi nadaljevala jutri in v petek, ko se prvenstvo končuje.

Trener Matija Čok: “Kvalifikacije so za nami po današnjem dnevu prave burje, ko smo odjadrali še tri kvalifikacijske regate. Prvi dan smo odjadrali dve regati, potem pa sta sledila dva dneva večinoma brez vetra in brez jadranja, le rumena in modra skupina fantov sta uspeli včeraj odjadrati en plov. Zala, naša edina punca, je na odličnem 18. mestu, danes je res pokazala, da ji po vetru gre, to so naši pogoji. Pred nami sta še dva dni finala in verjamem, da lahko še kakšno regato odjadra zelo dobro, sem pa zadovoljen že s tem, kar je pokazala. Med fanti je naš najboljši pričakovano Mark, tudi on bo jadral v zlati skupini in tudi zanj so bili danes odlični pogoji, naredil je tri uvrstitve med deseterico. V veter gre odlično, v krmo kakšno mesto izgubi, če uspemo to v naslednjih dneh popraviti, so rezultati lahko še boljši. Tudi eden od četverice mlajših fantov, Marko Balaban, je danes super jadral, pozna se, da je velik in fizično močan, trenutno je na 103. mestu in bo nastopal v srebrni skupini in tudi z njim sem zelo zadovoljen. Pohvaliti moram tudi ostale tri, tudi zanje je to prvo tako veliko prvenstvo; Matija Slabe je naredil dve uvrstitvi okoli 35. mesta, kar pa žal ni bilo dovolj za uvrstitev v bronasto skupino. Vsi trije - poleg Matije še Gabrijel Humar in Jure Radić Kocjan, bodo jadrali v “emeraldu”. Za Jureta in Gabrijela je bilo danes res nekoliko preveč vetra, sem pa s pokazanim napredkom zelo zadovoljen. Pred nami sta še dva dneva in verjamem, da lahko še kaj pokažemo.”

Za jutri je napovedano še nekaj burje, potem pa v petek klasična borba med burjo in maestralom in upamo, da bo vetra dovolj, da bodo uspeli izpeljati še šest predvidenih finalnih plovov.