Hyeres

Jadralci Regate zadnje priložnosti ter tisti iz na olimpijado že uvrščenih držav so danes v Hyeresu nadaljevali z nastopi v ponovno nestabilnih vremenskih razmerah. Jadralni teden se preveša v drugo polovico in večino čakajo še zadnji kvalifikacijski plovi, najboljših deset v formuli kite in iQFOiL pa jutri samo še finalni nastopi. Z velikim veseljem poročamo, da so se med najboljše uvrstili prav vsi naši jadralci teh razredov - Toni in Marina Vodišek v formuli kite ter Lina in Val Eržen v iQFOiL! Jutri gre torej zares, leta treningov se bodo za Lino, Vala ter Marino združila v odločilne nastope in padle bodo že prve odločitve o olimpijskih normah.

Spomnimo - Na Regati zadnje priložnosti so za naši dekleti v ženskem ILCA 6 na voljo še tri olimpijska mesta, v 470 mix še štiri mesta, v ženski formuli kite pet mest, v moškem iQFOiL se  Val Eržen poteguje za eno od šestih mest, Lina Eržen v ženskem iQFOiL pa za eno od sedmih olimpijskih mest. 

Fantje v formuli kite so danes odjadali štiri regate. Toni Vodišek je prvo končal na (12.) mestu, potem pa prijadral še tri druga mesta in ostaja na drugem mestu tudi skupno. Jutri bo Toni preskočil polfinalne nastope in jadral direktno v finalu: "Intenziven dan na vodi s super močnimi vetrovi, a kljub temu smo uspeli obvladati velike kajte. Kljub padcu v prvi regati sem si nato zagotovil tri druga mesta. Čestitke Maxu za njegovo izjemno doslednost, vendar sem takoj za njim. Zelo sva blizu. Jutri grem neposredno v finale, saj sem trenutno na drugem mestu v skupnem seštevku. Veselimo se, kdo se nam bo pridružil v polfinalu!"

 Hyeres_Marina_Vodisek

Dekleta razreda formula kite so tudi danes odjadrala tri regate. Marina Vodišek jih je končala na 6., 7. in (11.) mestu in ostaja na skupnem osmem. Tudi njo jutri čakajo polfinalni in upajmo tudi finalni nastopi.

Še naprej odlično jadrata tudi Lina in Val Eržen v iQFOiL. Obe floti sta danes odjadrali po tri regate. Val Eržen je prvo današnjo regato končal na (20.) mestu, drugo na tretjem ter zadnjo na devetem, kar je dovolj za uvrstitev med deseterico, na 10. mesto, in jutrišnji nastop v finalnih regatah za najboljših deset. Nastop med najboljšimi si je prislužila tudi Lina Eržen, ki je prvo današnjo regato končala na 7. mestu, drugo na 10. mestu ter zadnjo na 9. mestu, dan zaključuje kot skupno osma. Trener Igor Eržen: “Težak dan je za nami, posebej za Vala, ki je imel zjutraj velike težave s krči in je komaj odpeljal maraton. Med pavzo smo ga s pomočjo fizioterapevta usposobili, da je zdržal še dva večerna plova. Odpeljal jih je pa fenomenalno. Zahvala Samotu za takojšno pomoč Valu, res smo mu hvaležni.

Lina je super jadrala cel dan. Kaj naj še dodam, ponosen sem na oba, kapo dol. Jutri pa kar bo, bo, mi bomo dali vse, pa vidimo.”

Flota 470 mix je odjadrala dva plova. Tina Mrak in Jakob Božič sta ju končala na 4. in 6. mestu in ostajata skupno četrta. Martin Fras in Mija Škerlavaj bila v prvem plovu 27., v drugem pa odlična deveta. Tudi onadva ostajata na istem, 26. mestu. Zadnji plovi za 470 mix so predvideni za jutri, razen za najboljših deset, ki bodo v regati za medalje jadrali v petek.

Jakob Božič: “Za nami so štirje kvalifikacijski dnevi, jutri naju čakata še dve regati in potem regata za medalje. Trenutno gre vse po planu, neke posebne matematike ne delava, poskušava pa kontrolirati najine konkurente. Pogoji so zelo težki, veter ekstremno niha, tako v jakosti kot po smeri, je zelo nestabilno, smo med dvema frontama. So pa za vse pogoji enaki. Poskušava biti čim bolj konstantna, ne narediti kakšne neumnosti in upava, da bo šlo tako dalje in da čez dva dni prineseva domov normo.”

Dekleta v ILCA 6 so danes odjadrala dva plova. Še naprej gre dobro Lin Pletikos, ki je danes v cilj prijadrala kot 11. in 3. in ostaja na skupnem četrtem mestu. Alenka Valenčič je oba plova končala na 26. mestu in je skupno na 31. mestu.

Žan Luka Zelko v ILCA 7 ja prvi dnašanji plov končal na 6. mestu, Luka Zabukovec pa na 56. mestu. Na uradne rezultate preostalih plovov še čakamo.