Aegean 600, Dušan Ušeničnik

Slovenska ekipa Elaya pod vodstvom Dušana Ušeničnika iz škofjeloškega jadralnega kluba Loka Timing se pripravlja na regato Aegean 600 v Egejskem morju. Tekmovali bodo z jadrnico Elaya Elan E5, ki je prilagojena za regatno jadranje.

O regati

Slovenska ekipa Elaya pod vodstvom Dušana Ušeničnika iz škofjeloškega jadralnega kluba Loka Timing se pripravlja na regato Aegean 600 v Egejskem morju. Tekmovali bodo z jadrnico Elaya Elan E5, ki je prilagojena za regatno jadranje.

To je offshore dirka, ki so jo zasnovali jadralci za jadralce

Dirka, kjer bo bog vetra Aeolus igral svojo igro in preizkušal mornarsko znanje udeležencev.

Dirka, kjer bodo delfini spremljali jadrnice, da bi jih hitreje pripeljale do cilja. Dirka s čarobnimi sončnimi vzhodi in zahodi, kjer mitologija nagrajuje šport na poseben način.

Vse to in še več predstavlja »AEGEAN 600«, dirka brez postankov.

Aegean 600, Dušan Ušeničnik
Potek regate Aegean 600

Start regate je pred stebri Pozejdonovega templja. Jadralci se bodo podali proti Milosu, domu Miloške Venere. Obkroženi s kikladsko belino bodo dosegli slikovito kaldero Santorini, kjer se belina hiš prepleta z vulkansko kamnino, ustvarjajoč edinstvene kontraste. Nadaljevali bodo proti najjužnejšemu otoku Egejskega morja, Kassosu, ob tem pa pustili Karpatos na levi, otok rojstva Atene in dom Prometeja, ter se odpravili do palače velikega mojstra vitezov na Rodosu. Pot jih bo vodila proti slikovitemu Kosu in Kalymnosu, otoku spužvarjev. Na poti bodo srečali delfine in čudovite otočke z bogato zgodovino. Flota bo nato obplula barvite otoke Pharmakonisi in Agathonisi ter nadaljevala do Ikaria Pelagosa, morja, ki ponuja intenzivno jadralsko izkušnjo. Jadralci bodo odkrili Patmos, otok svetega Janeza in jamo Apokalipse, ter se mimo svetovljanskega Mikonosa in Delosa, rojstnega kraja Apolona, podali do zadnjih otokov na poti, Giarosa in Kea. To 600 milj dolgo regato bodo zaključili tam, kjer se je začela – pred Pozejdonovim templjem.

Aegean 600, Dušan Ušeničnik
Elaya (Elan E5)

Jadralci ekipe Elaya se bodo do Aten odpravili iz matične marine v Biogradu na Hrvaškem. Spremljali jih bomo na celotni regati, vključno s transferjem. Pred odhodom nam je kapitan ekipe Elaya, Dušan Ušeničnik odgovoril na nekaj vprašanj:

Zakaj na regato v Egejsko morje?

Ekipa si želi novih izzivov. Po uspešno prejadranih offshore regatah v Jadranu je prišel čas, ko smo začeli iskati regate zunaj »naših domačih voda«. Vsi v ekipi smo se strinjali, da je regata Aegean 600, ko je pri nas z regatami malo zatišja, pravi izbor.

Kako zahtevna bo regata?

Ta regata je med težjimi. V tem obdobju so vetrovi (severni termični vetrovi meltemi) v egejskem akvatoriju zelo močni. Pričakujemo jakost vetrov med 25 in 40 vozli. Mi smo se v tem letu intenzivno pripravljali na te razmere. Nakupili smo nekaj jader, ki so močnejša in po kvadraturi manjša od teh, ki jih že imamo.

Kdo bo v ekipi in kakšna bo organizacija?
V ekipi je devet članov regatne ekipe, vsi preizkušeni jadralci. Organizirani smo v tri skupine, ki rotirajo vsake tri ure. Če so razmere prehude, rotacije izvajamo na dve uri. Skupine sem poimenoval »delovna«, »standby« in »pižama« ekipa. Že imena povedo, kaj so njihove zadolžitve v trenutni izmeni. Elaya Racing Team sestavljamo Oton Hafner (vodja izmene, krmar, trimer), Aleš Hafner (vodja izmene, krmar, trimer), Igor Eršte (bowman, trimer), Gregor Štefe (glavno jadro), Martin Šimac (glavno jadro), Jure Češarek (pitman, trimer), Tomaž Oberč (bowman, mastman), Tim Robnik (bowman, mastman), Dušan Ušeničnik (vodja izmene, krmar, taktik).

Koliko ekip se bo udeležilo regate in koliko je od tega slovenskih posadk?
Prijavljenih je 72 jadrnic, večinoma regatnih. Jadrali bomo po ORC in IRC hendikepu. Iz Slovenije sta dve ekipi, Elaya Racing Team na Elan E5 in ekipa iz Idrije, ki so najeli jadrnico Karpo, Elan 450.

Koliko časa bo potekal transfer do Aten?

Transfer začnemo iz Biograda, 26. junija, Otrant, Krf, Lefkas, Korintski kanal, prihod v Atene planiramo v četrtek, 4. julija.


Koliko časa bo potekala regata?

Start regate je v nedeljo, 7. julija, izpod Pozejdonovega templja ob 14. uri. Pričakujem, da bomo potrebovali za teh 600 milj okoli štiri do pet dni. Vse se bo dalo spremljati preko aplikacije YB Race ali spletne strani organizatorja.

Dušen Ušeničnik: »Rad bi se zahvalil našim podpornikom, med katerimi so glavni Elan, Monterosso, Funtek Avtoprevozništvo, Dustom Sails, LM Yachting, eNavtika, Gostišče Stari vrh in seveda vsem drugim, ki nas bodo spremljali in navijali za nas.«

Jadrnica Elaya (Elan E5) je opremljena z dvema litijevima baterijama BlueCell s kapaciteto 170 Ah (skupaj 340 Ah). Baterije s težo vsega 32 kg nadomeščajo 6 ekvivalentnih svinčenih baterij, katerih teža znaša skoraj 200 kg. Poleg zmanjšanja teže plovila zagotavljajo baterije večdnevno brezskrbno delovanje vseh elektronskih naprav na plovilu v ključno z avtopilotom.

Aegean 600, Dušan Ušeničnik
Litijeve baterije BlueCell 170Ah 12V