Uroš Kraševac, Ashika Sailing

1. mesto na: EUROSAF BENETEAU First 27 SE Singlehanded European Championship 2024

1. mesto na: EUROSAF BENETEAU First 18 SE European Championship 2024

Po uspešni MiniTransat kampanji v letu 2023, kjer je na solo regati preko Atlantika osvojil peto mesto in s tem najboljši slovenski rezultat v oceanskem regatnem jadranju (njegova jadrnica Ashika II je bila opremljena z litijevimi baterijami BlueCell), se je Uroš letos osredotočil na bolj »sprinterske« jadralske discipline.

V maju 2024 sta z Jernejem Drofenikom na bavarskem Kimskem jezeru (nemško Chiemsee) premagala 37 preostalih posadk in postala evropska prvaka v razredu BENETEAU First 18 SE (prej znanim kot Seascape18).

Pretekli konec tedna pa je Uroš jadral okoli danskega otoka Funen, kjer v sklopu največje solo regate na svetu Silverrudder poteka tudi evropsko solo prvenstvo v razredu BENETEAU First 27 SE (prej znanim kot Seascape27).

Regata je slavna po svoji preprostosti in hkrati zahtevnosti. Glavno pravilo je objadrati otok, vendar navigacijo otežujejo neštete plitvine, močni morski tokovi, nestabilni vetrovi, pomorski promet in zloglasna ožina Lillebælt. Uroš se je s temi izzivi spopadel zelo dobro in napravil samo eno večjo napako, ko je z napačno izbiro strani, po kateri je objadral manjši otok, dovolil dvema konkurentoma, da sta ga prehitela. Njuno vodstvo ni trajalo dolgo in Uroš je do cilja prijadral z 22 minutami prednosti. To se po 134 navtičnih milj dolgi regati morda ne sliši veliko, vendar je treba pripomniti, da je nivo jadranja v tem razredu zelo visok – pogosto se zgodi, da je bila časovna razlika med prvim in desetim mestom podobna Uroševi prednosti pred njegovim najbližjim zasledovalcem.

Po prihodu v cilj je dejal, da je bolj utrujen, kot je bil lani na otoku Guadeloupe, cilju MiniTransat regate. Spal namreč ni popolnoma nič, saj mu je konkurenca neprestano dihala za ovratnik, pa tudi manevrov je v teh spremenljivih pogojih in ozkih prehodih neprimerljivo več. Ravno zato je Uroš to regato označil za “sprintersko”.

Urošev čas je bil 26 ur 57 minut in 44 sekund.

Posebna pohvala gre tudi Urbanu Jermanu, ki je prav tako član Ashika Sailing ekipe in je z ogromno prednostjo šestih ur pred drugouvrščenim zmagal v razredu najmanjši jadrnic na regati, First 18 SE.

Neizmerna hvala podjetjem Seascape, DEFENS in GAMO, ki so Urošu omogočila uspešno izvedbo tega projekta.

Uroš Kraševac, Ashika Sailing

Videoposnetek prihoda v cilj

Fotografije: UKK - Uroš Kekuš Kleva, SLV24 - Broad Reach Media, Vid Slapničar, 2024 Raceday Friday - Nicolajsen foto & film