Karpo, Maks Vrečko

Po lanskem izjemnem uspehu se ekipa Karpo pod vodstvom Maksa Vrečka znova odpravlja na regato Rolex Middle Sea Race 2024.

Rolex Middle Sea Race velja za eno izmed najzahtevnejših odprtomorskih regat na Mediteranu. V lanskem letu sta se regate udeležili dve ekipi, jadrnica Karpo in Macropus. Ekipi Karpo iz škofjeloškega jadralskega kluba Loka Timing, ki jo vodi Maks Vrečko, je v lanskem letu uspel izjemen podvig. Z odličnim jadranjem so zasedli prvo mesto v svoji skupini. V začetku tedna so že izpluli iz matične marine v Biogradu n/m in se odpravili proti Malti.

Karpo, Maks Vrečko

Rolex Middle Sea Race se začenja v Valletti na Malti. Na letošnjo regato je prijavljenih kar 116 jadrnic, kar je 9 več kot lani. Jadralci morajo obpluti Sicilijo skozi Mesinsko ožino, po severu Sicilije zapluti do otoka Favignana, se obrniti proti jugu in obpluti otok Lampeduza po južni strani, nato pa se vrniti v izhodišče, ikonično mesto Valletta. Teoretična razdalja, ki jo morajo prepluti jadralci, znaša 606 nmi. Dosedanji rekord regate je postavil katamaran MOD 70 z imenom Argo leta 2021. Skiper Jason Carroll je s svojo posadko za plovbo potreboval zgolj 33 ur 29 min in 28 s. Najhitrejša enotrupna jadrnica pa je bila impozantna, 100 čevljev (33 m) dolga Comanche, ki je za plovbo potrebovala le 40 ur 17 min in 50 S.

Ob izplutju iz matične marine je skiper ekipe Maks Vrečko povedal: »Dan D je končno tu! Po sedmih mesecih trdega dela in priprav je naša Karpo danes izplula na dolgo pot proti Malti, kjer jo čaka velika preizkušnja – Rolex Middle Sea Race. Čeprav smo vedeli, da ta trenutek prihaja, je vsako slovo polno čustev. Težko je opisati ure, dni in nešteto trenutkov, ki smo jih preživeli skupaj na pripravah. Zdaj pa je čas, da Karpo zaživi svoje naslednje poglavje – na tisoče navtičnih milj jo čaka! Karpo ni le jadrnica. Je naš tihi član posadke, ki nas nagradi za dobro delo in pokaže, kdaj prestopamo meje, a nam vseeno odpušča, če jo le znamo poslušati.«

Regata se začne 19. 10. 2024. V celoti jo bomo spremljali s prispevki, ki nam jih bo ekipa Karpo pošiljala direktno s plovbe.