Karpo, Matic in Maks Vrečko

V sredo 16.10.2024 je pod okriljem Royal Malta Yacht Club potekala regata Yachting Malta Coastal Race, kjer se je v idealnih vremenskih pogojih pomerilo 56 jadrnic. Ta 19 navtičnih milj dolga regata, ki služi kot ogrevanje pred offshore regato Rolex Middle Sea Race, je postregla z več taktičnimi izzivi. Ekipa Karpo je v skupini IRC 5 dosegla odlično 3. mesto in se v skupni razvrstitvi uvrstila na 14. mesto.

Regata se je začela ob 9:30 zjutraj, veter pa je pihal iz jugovzhodne smeri s hitrostjo med 7 in 9 vozli, ki je proti koncu regate narasel do 15 vozlov. Ekipa Karpo se je že na začetku soočila s taktično odločitvijo. Medtem ko se je večina konkurence odločila za plovbo na odprtem morju, se je Karpo pravilno odločila za priobalno opcijo, kjer so jadrali v globinah med 5 in 20 metri. Ta odločitev jih je med prvimi pripeljala do druge obračalne točke, ker je bilo ob obali manj toka in več vetra.

Karpo, Matic in Maks Vrečko

Na poti so jih začele dohitevati najhitrejše jadrnice, ki so startale za njimi. Največje jadrnice in najboljše jadralce redko vidijo tako od blizu, kar je bil res poseben trenutek za ekipo Karpo.

Ko so dosegli drugo obračalno točko, so dvignili genaker in nadaljevali jadranje z vetrom na 8 navtičnih milj dolgi poti do naslednje točke. Po obračanju so spustili genaker in jadrali proti vetru. V zaključnem delu so še enkrat dvignili genaker in prispeli v cilj v skupini najhitrejših jadrnic.

Najhitrejša jadrnica regate Maxi 72 Balthasar je preplula traso in osvojila naziv Line Honours s časom 2 uri, 38 minut in 8 sekund. V napetem zaključku je nemška jadrnica X-Day, GP 42 po korekciji IRC osvojila prvo mesto z zgolj 2 sekundama prednosti pred tekmeci.

Karpo, Matic in Maks Vrečko

Ekipa Karpo je z odličnim jadranjem dosegla 3. mesto v kategoriji IRC 5 in 14. mesto v skupni razvrstitvi. Skipper Maks Vrečko je po regati povedal:

"Lepa regata z odličnimi vetrnimi pogoji in močno konkurenco. Uživali smo, ker smo bili ob boku najboljšim jadralcem sveta in res čudovitim jadrnicam. Videti vse, kar jadralski svet premore na vodi, z izjemo America’s Cup, je res čudovito. Z svojo uvrstitvijo smo zelo zadovoljni, saj je to rezultat dosedanjega dela."

Z optimizmom in zmagovalno miselnostjo se ekipa Karpo pripravlja na glavno regato Rolex Middle Sea Race s startom v soboto ob 11:00 ter prenosom v živo na Karpo Facebook in naši spletni strani.

Ne zamudite starta RMSR 2024 v živo!

Start regate Rolex Middle Sea Race 2024 bo v soboto, 19. oktobra, ob 11.00. Že od 10.50 naprej pa lahko začetek regate spremljate v živo na naši spletni strani!

Karpo, Matic in Maks Vrečko