Mir

Dugi

Zanimivost

Podatki

GPS 43° 53' N , 15° 9' E
Globina vode 0 - 6 m
Obratovalni čas 1.1. - 31.12.
Kraj Dugi

Info

Jezero Mir na otoku Dugi je ena izmed zanimivosti, ki si jo moramo nedvomno ogledati med obiskom naravnega parka Telaščica.

Jezero Mir leži na južnem delu otoka Dugi v naravnem parku Telaščica. Do njega lahko priplujemo s plovilom, in se zasidramo v zalivu Mir, pristanemo na pontonskem pomolu, ali pa priplujemo s turistično ladjo. Do jezera, ki je od zaliva mir oddaljeno slabih 300 m vodi pešpot.

Jezero je dolgo 900 m in široko slabih 300. Največja globina je zgolj 6 m. Nastalo je v zadnji ledeni dobi, ko se je morska gladina dvignila za 120 m. Kraška depresija se je napolnila z morsko vodo, ki so jo okoliške stene zadržale. Nad morsko gladino je ločen od morja, pod morsko gladino pa je z njim povezan preko manjših kanalov. V času plime je na gladini možno videti, kje v jezero prodira morska voda. Gladina jezera se ne spreminja bistveno. Kanali skozi katere priteka morska voda so majhni in v času plime skoznje ne priteče takšna količina morja, da bi se gladina dvignila enako kot morska. Tudi v času plime morje odteka počasi, zato ne doseže tako nizkega nivoja gladine, kot morje. Slanost jezera je nekoliko večja kot okoliškega morja.

Temperature jezera so zaradi manjše količine vode, drugačne kot morja. Poleti se lahko segreje do 33 stopinj in je toplejši kot morje, pozimi pa se lahko ohladi tudi na vsega 5 stopinj Celzija, kar je manj, kot je običajna zimska temperatura morja. pogoji, kakšni vladajo v jezeru niso ravno prijazni do flore in favne. Zato sta obe skromni. Poleg planktona v jezeru živijo redki glavonožci, nekaj cipljev, brancinov nekaj vrst školjk in polžev, deseteronogi raki in posebna vrsta jegulje, ki lahko zraste vse do teže 3 kg.

Vreme

Danes

  • voz

Jutri

  • voz

Ponedeljek

  • voz

V bližini

Komentarji