Pučišča

Zanimivost

Objavil(a) eNavtika

Podatki

GPS 43° 20' N , 16° 43' E
Kraj otok Brač
Oddaljenost 17 nm - Split; 6,5 nm - Omiš
Št. Prebivalcev 1700

Info

Pučišća je največje naselje na otoku Braču. Nahaja se ne severni strani otoka, v dolgem zalivu, ki se proti koncu razširi na dva manjša zaliva. Mesto navtiki običajno zgrešimo. Na vhodu v dolg zaliv se nahaja znameniti Braški kamnolom, ki odvrne od podrobnejšega ogleda zaliva. Zaradi ozkega vhoda v zaliv in visokih bregov je kraj skrit pred pogledi z odprtega morja. Ko plujemo mimo kamnoloma v zaliv, kmalu opazimo, da je zaliv poseljen in da se v njegovem zahodnem delu nahaja staro mesto Pučišća.

Zgodovina

Ime kraja je latinskega izvora in pomeni studenec. V zalivu Soline, kjer se izteka studenec v morje, se še danes mešata sladka in slana voda. Najstarejši ostanki zgradb so iz 6. stoletja. V cerkvi so odkrili ohranjeno apsido starokrščanske cerkve. Samo mesto so začeli graditi leta 1420, ko so se na tem območju končali gusarski napadi. Domačini so imeli mir le do leta 1462, ko so prišli Turki. Ker je bil velik del mesta že zgrajen, so se prebivalci odločili, da se ni smiselno seliti, temveč, da je potrebno razmišljati o obrambi mesta. Graditi so začeli utrdbe, od katerih je še danes ohranjena utrdba Ciprijana Žuvetića iz leta 1467. Skupaj so jih zgradili kar 13. Danes pa sta bolje ohranjeni še Akvilina utrdba in utrdba družine Dešković. Mesta se je kmalu prijelo ime Luka utrdb. Pučišća so znana tudi kot kulturno središče otoka Brača. Že v letu 1516 je bila ustanovljena prva privatna šola na otoku. Najstarejši in najpomembnejši kulturni spomenik v mestu je Povaljske listina, ki je nastala že leta 1184. Danes se hrani v župnišču. V Pučiščih je tudi najstarejša braška čitalnica, ki je bila ustanovljena leta 1868. Bila je tudi med prvimi na področju Dalmacije. Danes ima zbirko preko 14500 knjig, rokopisov in publikacij. Najbolj pa so Pučišća seveda poznana po kamnolomu. Braški kamen je znan po celem svetu. Iz njega so izdelali nekaj zelo znamenitih stavb na svetu (Bela hiša v ZDA). V okolici se nahajajo kar trije kamnolomi. Tako je glavna zaposlitev domačinov delo v kamnolomu ter obdelava kamna. Leta 1906 so ustanovili Klesarsko šolo. Od takrat v šoli potekajo tečaji klesarstva. Klesarji, ki uspešno opravijo tečaj klesarstva, lahko v šoli kasneje opravijo tudi strokovni izpit.

Vreme

Danes

  • voz

Jutri

  • voz

Torek

  • voz

V bližini

Komentarji

Jana K.
Tudi mi letos bili tam. Mesto je ohranilo čar pravega starega mesta, vendar pa se vidi, da tu živijo predvsem od kamna in ne od turizma. Tudi mi skočili na kosilo in kupili nekaj spominkov v prijetno ohlajeni trgovini.
Wed | 27 Jun | 2012
Dalibor I.
Na začetku pisanja mojega komentara o mestu oz. kraju PUČIŠĆU na otoku BRAČU v nekaterih stavkih se ne strinjam,seveda pred vsem mislim na zgodovino moje plemiške družine IVELJIĆ.Moja plemiška družina IVELJIĆ je nastala skupaj z družino ANDRIJEVIĆ, ki se je osamosvojila v 16.st.V pučiškim knjigam je moja plemiška družina IVELJIĆ nastala 1581.l.,ampak se je od leta 1626.g. latiniziralo v plemiško družino IVELLIO.Posestva te bračne-pućiške plemiške družine IVELJIĆ-IVELLIO so bile velike,ampak z porokami so prišli v posest družine DEŠKOVIĆ.Še danes je ohranjen dvorec(grad)-UTROBA v Pučiščima kateri ima na vhodnimi vrati vklesan GRB naše plemiške družineIVELJIĆ-IVELLIO.
Wed | 30 May | 2012