Straža

Zanimivost

Podatki

GPS 44° 16' N , 14° 46' E
Kraj Ist, o. Ist
Oddaljenost 16 NM - Novalja; 22 NM - Zadar

Info

Straža je najvišja točka otoka Ista in se dviga 174 metrov nad mestom Ist. Tlakovana pot nas vodi najprej skozi mesto nato pa se peščena začne počasi vzpenjati proti vrhu. Pot je položna in vam bo vzela le dobrih 20 minut, da se boste povzpeli na vrh. Na poti proti vrhu vas bodo spremljali enkratni barviti metulji. Sem in tja pa bo pot preletela kobilica z živordečimi nogami.

O zanimivosti

Straža vam s svojimi 176 metri višine nudi enkraten pogled na mesto Ist v katerem trenutno prebiva približno 160 prebivalcev. Proti jugu se pogled odpira na otok Molat in Dugi otok. Severno se odpira pogled na otok Škardo proti vzhodu pa na otok Pag. Na vrhu je prav tako cerkev "Gospe od zdravlja", ki pa jo domačini imenujejo kar "Gospa od sniga", ker se je enkrat zgodilo, de je vrh Straže pobelil sneg. Cerkev je bila zgrajena leta 1800 leta 1930 pa so jo dogradili. Običajno je zaprta, maša v njej pa je le enkrat letno.

Dostop

Plovilo lahko privežete v mestni luki ali pa neposredno pred luko na bojah. Možno se je privezati ali zasidrati tudi v severni luki Kosirača ali pa v sidrišču Mljake.

Vreme

Danes

  • voz

Jutri

  • voz

Ponedeljek

  • voz

V bližini

Komentarji

Peter
Na severni strani otoka, vzporedno z pristaniškim pomolom za trajekt, se da odlično sidrat saj je dno peščeno in dobro zaščiteno pred burjo. Otok nudi kar nekaj trgovin in so dobro založene, imajo svojo pekarno, šolo in nekaj restavracij. Poseljeni del je zelo lep in miren, ulice so ozke ampak urejene... Priporočam ;)
Tue | 18 Sep | 2012