Titova špilja

Zanimivost

Objavil(a) eNavtika

Podatki

GPS 43° 2' N , 16° 6' E
Kraj Borovik, o. Vis
Oddaljenost 8 km - Komiža, 15 km - Vis
Obratovalni čas 1.1. - 31.12.

Info

Titova votlina oz. Titiva špilja se nahaja na poti iz kraja Borovik proti najvišji točki otoka Visa, vrhu Hum (587 m). Prevozno sredstvo lahko parkirate na manjšem parkirišču od kod se po urejeni pešpoti odpravite proti votlini. Pot vam ne bo vzela več kot 10 min. Po ogledu predlagamo, da pot nadaljujete proti Humu od koder je odličen pogled na Komižo.

PRIVEZ

Plovilo lahko privežete v Komiži ali Visu. Tam pa lahko najamete avto, skuter ali pa kolo. Seveda predlagamo prvi dve opciji. Če se odpravljate iz Komiže proti Visu ali obratno potem se odpravite po daljši južni cesti. V kraju Podšpilje zavijte proti severu nato pa na naslednjem križišču na zahod proti kraju Borovik.

ZGODOVINA

V letu 1944 je Tito uporabljal manjšo votlino kot svoje zavetišče, medtem, ko je v drugi večji zasedalo najvišje vodstvo nove Jugoslavije. V manjši votlini je imal Tito svojo pisalno mizo, stol in telefon, posebaj izdolben prostor za posteljo ter prostor namenjen svojemu štirinožnemu prijatelju Tigru.

PRIPOROČAMO

V Boroviku se lahko ustavite v eni izmed domačij, kjer boste lahko poizkusili in kupili domačo Rogačico, Smokovačo, domač sir in druge Viške dobrote. 2. Z avtom se zapeljite še slab km proti Humu in se ustavite na razgledni točki s prekrasnim razgledom proti zahodu in Komiži 3. Večerja v gostilni POL MURVU v kraju Ženo Glava, ki jo je obiskala tudi Monaška princeza Caroline, ko je bila na počitnicah na Visu.

Vreme

Danes

  • voz

Jutri

  • voz

Torek

  • voz

V bližini

Komentarji