Jure Šterk, Igor Šterk

 

Padla je zadnja klapa filma Šterkijada režiserja Igorja Šterka

Snemanje se je zaključilo tam, kjer se je mnogo zgodb enega izmed protagonistov filma začelo – v Piranu.

 

Na glavnem pomolu mesta Piran se je zaključilo snemanje celovečernega igranega filma Šterkijada. Film, ki nastaja po scenariju in v režiji Igorja Šterka, je prvi slovenski film, kjer se je režiser lotil avtobiografije življenja običajne družine, z očetom, ki pa se ukvarja z nečim izjemno neobičajnim.

Jure Šterk je v svojem življenju več kot desetkrat sam prejadral Atlantski ocean in leta 1994 postal prvi Slovenec, ki je sam objadral svet in to z jadrnico, dolgo samo 6,5 metra. Letos mineva trinajst let od Juretovega skrivnostnega izginotja v Indijskem oceanu, ko je skušal neprekinjeno objadrati svet brez postanka na kopnem.  

Zgodba filma je intimen portret družine Jureta Šterka, prvega Slovenca, ki je sam objadral svet, iz subjektivne perspektive njegovega sina. Humoreskna, a tudi neizprosna družinska drama, s tremi glavnimi protagonisti - očetom, mamo in sinom - kjer vsak član podpira en vogal hiše, jadrnica pa četrtega.

V glavnih vlogah nastopajo Janez Škof (Jure), Silva Čušin (Vojka), Jernej Gašperin (Igor) in novinec Tito Novak (Igor kot otrok) ter številni drugi.

Zgodba, ki se prične v zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in traja vse do do leta 2008,  je bila zalogaj za scenografa Marca Juratovca, kostumografko Tino Bončo in oblikovalko maske Gabrijelo Fleischman, ki so morali poustvariti kar nekaj različnih obdobij življenja družine. Duh časa pa je s fotografijo  ustvarjal tudi direktor fotografije Miloš Srdić. Snemanje se je odvijalo v Ljubljani, tako v studiu Viba filma kot na realnih lokacijah, ki so bile zelo zanimive tudi mimoidočim, saj so prvič videli mesto v podobi nekega drugega časa. Na Slovenski obali je ekipa obiskala tudi  Koper in Piran ter Pulj na Hrvaškem.

Snemanje filma se je pričelo lani septembra, a ker gre za zahteven projekt, ki potrebuje vse letne čase in ima veliko ekipo, je bilo potrebnih deset (10)  mesecev, da se je snemanje filma lahko zaključilo.

O izzivih na snemanju je producentka filma Petra Vidmar povedala:

»Snemali smo v času pandemije, kar je pomenilo sledenje predpisanim ukrepom in stalnim testiranjem. Le enkrat smo zaradi pozitivnega člana ožje avtorske ekipe morali prekiniti snemanje za 10 dni. Ko omejitvam, ki nam jih je postavljala pandemija, dodamo še potrebne letne čase za zgodbo, ki se odvija več desetletji, ter zasedenost naše izjemne ekipe in igralcev, moram priznati, da sem izredno  hvaležna vsem, ki so razumeli pomembnost tega filma in zdržali z nami do konca.« 

Koproducenta filma sta Švenk produkcija (Ira Cecić in Nina Petrović) iz Hrvaške in RTV Slovenija ter tudi drugi manjši  slovenski koproducenti. Film sta finančno podprla Slovenski filmski center  in Hrvaški audiovizualni center, tehnično podporo je nudil filmski studio Viba film.

Posneti material zadnjih dni sedaj prehaja v roke izkušenega montažerja Petra Markovića, ki je z režiserjem že sodeloval pri prejšnjih filmih (9:06 iz leta 2009,  Pojdi z mano iz leta 2016), ter tudi v mesecih med snemanjem že dodobra postavil cel film.

Film bo predvidoma  končan do decembra 2022.