Pretekli teden je v organizaciji podjetja JustPerfect (www.justperfect.si) potekalo jadranje, kot zaključek jadralske sezone. Za enkratne jadralske užitke je poskrbelo izjemno vreme.

Šest jadrnic s 53 jadralci je v sredo v bonaci izplulo iz marine Kaštela proti Velemu Drveniku. Pomanjkanje vetra floti ni pokvarilo dneva. Najprej so se ustavili na Krknjaših, sidrišču na jugovzhodni strani otoka Veli Drvenik in popoldan izkoristilo za kopanje. Kljub temu, da je termometer izmeril 23,5 C, nihče ni pričakoval, da bo v začetku novembra morje še vedno tako toplo. Po skoku v vodo, pa so se lahko vsi prepričali, da se kopalna sezona ne konča avgusta. Večer je flota jadrnic preživela na pomolu v luki Drvenik, kjer so posadke imele čas da spoznajo nasprotnike regate naslednjega dne. Regata se je pričela ob 11.00 uri v rahli burji. Pet jadrnic se je odločilo za plovbo proti cilju regate, Bolu na Braču, po južni strani otoka Veli Drvenik, ena jadrnica pa se je odločila za plovbo po severni strani otoka, kjer je burja pihala še kakšno uro in omogočala jadranje s hitrostjo 6-7 vozlov. Manj sreče so imele jadrnice na južni ruti, ki so kmalu ostale brez vetra. Regata je bila prekinjena, jadralci pa so popoldan izkoristili za kopanje na otoku Drveniku in Šolti. V poznih večernih urah se je flota zopet zbrala, tokrat v luki Bol na otoku Braču. Zabavni večer in druženje sta se zavlekla v jutranje ure.

Tudi tretji jadralski dan ni prinesel vetra. Flota je dan izkoristila za ogled severnega dela otoka Hvara, kopanje v zalivu Tiha, ogled mesta Starigrad in večerni ogled mesta Hvara. Po 30 miljah plovbe je jadralce čakala večerja v Sv. Nedjelji na južni strani otoka. V nočnih urah se je po napovedih vreme začelo obračati na bolje za jadralske navdušence. Začel je pihati južni veter, ki se je okrepil vse do 15 vozlov v dopoldanskih urah. Flota jadrnic je veter izkoristila za jadranje proti zalivu Nečujam na otoku Šolta. Jadranje po južni strani otoka Hvara, mimo mesta Hvar, skozi Pakleni kanal in vse do Splitskih vrat je postreglo z enkratnimi panoramami in potešilo vse jadranja željne jadralce. Elegantna plovba s hitrostjo med 7 in 8 vozli se je zaključila z nočno plovbo skozi Splitska vrata, po severovzhodni strani otoka Šolta do zaliva Nečujam, kjer je floto pričakala okusna večerja in druženje do poznih ur.

Zadnji dan se je jugo še nekoliko okrepil. 12 nmi dolga plovba do marine Kaštela je minila prehitro. Veter, ki je pihal s hitrostmi do 18 vozlov je omogočal plovbo s hitrostjo preko 9 vozlov. Po uri in pol jadranja je flota zaključila svojo petdnevno odisejado in uspešno zaključila letošnjo jadralsko sezono.

Zopet se vidimo v mesecu aprilu naslednje leto na otvoritvi jadralske sezone 2014.

Fotogalerija: Zaključek jadralske sezone 2013