Včerajšnji začetek 5. etape regate Clipper je bil izjemno napet. Ekipi Great Britain in PSP Logistic sta trčili in sta bili prisiljeni, da se vrneta v pristanišče in odpravita poškodbe.

Tokratna etapa od Albanya do Sydneja je dolga le 2000 nmi. Za zmago bo pomembna dobra taktika. Flota 12 jadrnic bo plula po južnem oceanu proti Tasmaniji. Obpluli jo bodo po južni strani, nato pa se bodo obrnili proti severu in zajadrali proti Sydneju.

V tokratni etapi si bodo posadke lahko priborile dodatne bonus točke. Kontrolna vrata se nahajajo med točkama 40S 127 E in 43S 127E. Le prve tri jadrnice, ki bodo preplule kontrolna vrata si bodo priborile dodatne točke.  Floti se približuje območje visokega zračnega pritiska. Ekipa Mission Performance in Team Garmin sta se odločila, da bosta plula po bolj južni poti. Tu bosta plula v vzhodnih vetrovih. Če je bila odločitev pravilna, bomo videli v nekaj dneh.

Danes sta ponovno štartali obe ekipi Great Britan in PSP Logistic. Zaradi nesreče imata že preko 400 nmi zaostanka za vodilno ekipo. Trenutno je v vodstvu One DLL, ki vodi 19 nmi pred ekipo Derry~Londonderry~Doire, na tretjem mestu pa pluje ekipa Henri Lloyd.

Fotogalerija: Pričetek 5. etape iz Albanya v Sydney