Jadrnica Gunfleet 58 je nominirana za Plovilo leta 2014 v razredu luksuznih potovalnih jadrnic. Ima izjemen profil, odlične plovne lastnosti in največje udobje v svojem razredu.

Linije nove jadrnice Gunfleet 58 so čiste in ravne. Ima široko krmo, ki ji zagotavlja stabilnost in optimalne jadralske sposobnosti. Strm premec zagotavlja dolgo vodno linijo, notranjost pa je prostorna in nudi izjemno udobje. Jadrevje je izjemno bogato in omogoča hitro jadranje v veter in z vetrom. Na krmi sta nameščeni dve krmili, ki omogočata lahkotno krmarjenje plovila. Krmarski del je oblikovan po standardih ladjedelnice. Oblikovan je ergonomsko, tako da krmar ni izpostavljen in ne zmanjšuje prostora v notranjosti jadrnice.

Jadrnica Gunfleet 58 je namenjena luksuznemu križarjenju. To se vidi pri ureditvi vseh prostorov, ki so vsak zase optimirani. Pod krovom je velik zračen salon v katerega prihaja veliko naravne svetlobe. V salonu je na voljo velika miza za katero lahko sedi osem oseb. Če se nekoliko stisnemo, pa jih lahko obeduje tudi več. Na levi strani se nahaja prostorna kuhinja in pa vhod v lastniško kabino v krmnem delu plovila. Kabina ima veliko dvojno posteljo, lastno kopalnico, številne omare za shranjevanje prtljage in dve udobni zofi, vsako na svoji strani postelje. Na desni strani salona je vhod v manjšo krmno kabino v kateri je pograd. Kopalnica je v zadnjem delu kabine. Na sprednjem delu salona je prehod v sprednje kabine. Na levi strani se nahaja manjša s pogradom, na desni je kopalnica, v skrajnem delu premca pa je še ena VIP kabina z dvojno posteljo in številnimi odlagalnimi površinami.

Na krmi je velika kopalna ploščad, do katere dostopamo s krme preko štirih lesenih stopničk. Za dostop v vodo pa je nameščena zložljiva lestev na rob kopalne ploščadi.

Katere so največje prednosti, ki jih lahko poudarimo pri novi jadrnici Gunfllet 58. Glede na svojo velikost je izjemno enostavna za jadranje. Tudi v močnejših vetrovih preko 40 vozlov jo je enostavno kontrolirati. Gradnja jadrnice je izjemno kvalitetna in že pri sami plovbi občutimo trdnost plovila. Krmarski del je izjemno udoben in omogoča enostavno krmarjenje in nadzor nad plovilom. Prečenje je izjemno enostavno. Prehodi med krmo in premcem plovila so izjemno enostavni tudi med plovbo. Ker ima nameščeni dve krmili v skrajnih bočnih pozicijah plovila, imamo izjemen  nadzor nad plovbo. Hitro se odziva tudi na najmanjše spremembe na krmilu. Če povzamemo vse prednosti lahko na za jadrnico rečemo, da povezuje najboljše lastnosti različnih svetov. Izjemne plovne lastnosti, nizek ugrez in izjemna stabilnost. To je novi Gunfleet 58.

Jadrnica v dolžino meri 18,25m. Dolžina vodne linije meri 16,36 m. V širino meri kar 5,20 m. Standarna kobilica brez spuščenega centralnega dela je na globini 1,75 m, če pa centralni del spustimo, pa ugrez plovila znaša 3,6m. Na ta način pridobimo večjo stabilnost plovila in boljše plovne lastnosti. Jadrnica je opremljena z motorjem Volvo Penta D3 z močjo 150 KM (110 kW). Za hitro jadranje je opremljena z navijalnim glavnim jadrom in genoo. Glavno jadro meri 77,34 m2, genoa pa 95,35 m2.

Tehnične lastnosti:

Dolžina čez vse - 18.25 m
Dolžina trupa -  17.60 m
Dolžina vodne linije - 16.36 m
Širina - 5.20 m
Ugrez - 1.75 m (spuščen centre board 3.60 m)
Teža - 31.000 kg
Rezervoar za vodo - 1,000 l
Rezervoar za gorivo - 1,500 l
Motor - Volvo D3 150 KM (110 kW)
Glavno jadro - 77.34 m2
Genoa  - 97.35 m2 (navijalna 135%)

Fotogalerija: Gunfleet 58


Vir: http://www.gunfleetmarine.com