Novi model Hallberg-Rassy 55 je letošnja novost iz ladjedelnice Hallberg-Rassy. Jadrnica je nominirana za plovilo leta 2014, ki bo razglašeno na sejmu v Dusseldorfu v začetku naslednjega leta. V razredu luksuznih potovalnih jadrnic se bo borila za laskavi naziv z naslednjimi jadrnicami:  Contest 42 CS, Gunfleet 58, ICE 62 in Mylius 18E35. Jadrnica bo na ogled razstavljena tudi na salonu v Dusseldorfu.

Nova Hallberg-Rassy 55 je zelo podobna svoji večji sestri Hallberg-Rassy 64. Pri oblikovanju so skrbeli, da bo jadrnica prostorna in svetla. Da bo v notranjost prodrlo kar največ svetlobe, je vgrajeno kar sedem stropnih oken, od katerih so kar trije v stropu salona.

Jadrnica je namenjena za daljša potovanja in prečkanje oceanov. Kokpit je velik, prostoren in dobro zaščiten za varno plovbo v težjih vremenskih pogojih. Od svoje predhodnice je kar 30 cm daljši, kar pomeni bolj udobno namestitev številčnejše posadke med plovbo. Krmilo je le eno in je nameščeno na skrajni krmni del kokpita. Pred njim je stebriček na katerega lahko namestimo 14 inčni navigacijski inštrument.

Kot smo že navajeni pri jadrnicah iz ladjedelnice Hallberg-Rassy, so vsa njihova plovila opremljena z premčnim in krmnim bočnim motorjem. Njihova filozofija ostaja, da mora biti plovba z njihovimi plovili enostavna. Jadrnica je namenjena udobnemu križarjenju manjše posadke. Notranjost je svetla, tla so v enem nivoju.

Motorni prostor je nekaj posebnega. Vstopamo skozi velika vrata. V celoti je dobro izoliran, tako da hrup motorja kar najmanj moti plovbo. V strojnici se nahaja glavni motor, ki deluje na nizkih obratih, generator električne energije, ki je še dodatno zvočno izoliran, vse črpalke za vodo in elektronika, desalinator, inverter in še bi lahko naštevali. Osvetlitev je 24 voltna, nameščena pa je tudi  fluorescentna svetilka, ki deluje na 220 V.

V jadrnico je vgrajen motor  Volvo Penta D4-180, ki je namenjen za plovbo z nizkimi obrati. Večino navora razvije že pri 1100 obratih. Hitrost plovbe 8 vozlov pa dosežemo že pri 1400 obratih. Moč motorja se prenaša na vodo preko trikrakega zložljivega propelerja Gori, ki zagotavlja majhno porabo goriva.

Za dostop do vode ima na krmi veliko kopalno ploščad, z zložljivo lestvijo.  Ko se spustimo v jadrnico, se pred nami odpre prostoren in svetel salon. Na levi strani za stopnicami se nahaja prostorna kuhinja, skozi katero se dostopa tudi do velike lastniške kabine na krmnem delu plovila. Kupec se lahko odloča za eno veliko lastniško kabino z eno dvojno posteljo ali pa za različico s tremi posteljami. Eno dvojno in eno enojno. Desno od stopnic je prostoren navigacijski kotiček. Pred njim je velika sedežna garnitura z jedilno mizo. Namenjena je udobnemu sedanje 6-8 oseb. V salonu so številne omare, niso pa pozabili niti na ljubitelje vina, saj je na voljo tudi vinska klet.

V prednji del plovila sta nameščeni dve kabini in kopalnica. Lahko izbiramo med dvema ločenima kabinama. V tem primeru je bočna kabina nekoliko manjša, saj del prostora postane hodnik do sobe v premcu plovila. Če se odločimo za odprto bočno kabino, potem v prednjem delu dobimo superkabino z veliko posteljo na desni strani, sprednja kabina pa ostaja še vedno ločena in ima dvojno posteljo.

Kopalnica je na levi strani. Ima ločeno tuš kabino in prostor za namestitev pralnega stroja.

Nova Hallberg-Rassy 55 opravičuje svojo nominacijo. Poleg učinkovitega oblikovanja se lahko pohvali tudi z izjemno kvaliteto izdelave in občutkom za podrobnosti. Vsi, ki radi plujete tudi po oceanih, boste nad novo lepotico sigurno navdušeni.

Tehnične lastnosti:

Dolžina trupa: 16.68 m
Dolžina vodne linije: 14.30 m
Širina: 4.69 m
Ugrez: 2.30 m
Teža plovila: 26.3 t
Teža kobilice: 9.75 t
Površina jader (jib): 156.9 m²
Površina jader (genoa) 181.3 m²
Motor: Volvo Penta D4-180
Moč motorja: 132 kW / 180 KM
Prostornina motorja: 3.7 l
Rezervoar za gorivo: 900 l
Rezervoar za vodo: 1050 l

Vir: http://www.hallberg-rassy.com