Organizacijski odbor prve navtične revije Val navtika je v sodelovanju športnega društva GoSailing tudi letos spravil pod streho enega najbolj odmevnih navtičnih dogodkov, ki šteje za Pokal Slovenije 2014.

V okviru osme preizkušnje za Pokal Val navtika so se na svojem regatnem polju pomerili tudi 18 čeveljski bolidi v sklopu  MonoCup seascape 18. Posebna regata na jadrnicah seascape 18 je bila še ženska medijska regata, kjer so se pomerile predstavnice različnih medijev in s tem odločno pripomogle k popularizaciji jadranja, predvsem šibkejših skupin, kot so otroci in žensko jadranje. Šibkejših seveda v smislu promocije in pridobivanja sredstev, čeprav bi bili lahko prav ti dve skupini tako po dosežkih kot po športnem boju lahko za vzgled vsem ostalim.

Dogodek je tudi letos podprlo koprsko pristanišče Luka Koper, v okviru sklada "Živeti s pristaniščem". Na ta način Luka Koper podpira delovanje organiziranih skupin, pa tudi posameznikov, ki izvajajo projekte ali dejavnosti s pozitivnim vplivom na razvoj lokalnega okolja.

Začetni del Pokala Val navtika je tudi tokrat že tradicionalno potekal s prijavami v petek, kjer je ob zgodnjih prijavah z odlično žlahtno kapljico postregla Ingrid Mahnič, svoje je dodala še noga pršuta in degustacija gurmanskih specialitet Zigante tartufi.

V soboto so dan začeli z dobro kavico Bar 2000 in dobrotami iz Ljubljanskih mlekarn ter optimistično napovedjo o rahlem vetru z upanjem na maestral. Napoved se je po pričakovanjih uresničila in jadralci so imeli odlične pogoje za tehnično jadranje na polju, ki je bilo v obliki palice speljano v akvatoriju pred Izolo. V razredu seascape 18 monocup je bilo polje nekoliko krajše, zato udeleženci niso čakali pretirano na naslednje, kar gre v prid dobri organizaciji na morju pod taktirko Davida Bartola in pomočnikov.

Večer se je - kot se spodobi - začel z vinsko dobrodošlico iz Goriških Brd in razglasitvijo nagrad, ki jih je ob svoji osmi obletnici podelilo za osma mesta podjetja Harvey Norman iz Kopra. Svoje so dodali še odlične jedi iz žara Big green Egg, in testenine s tartufi Zigante tartufi ter tuno Calvo.

Nedeljsko jutro je obetalo slabo vetrovno napoved, zato so morali jadralci počakati na veter, ki je svoje prve znake dal šele po 12. uri. Glede na preostali čas je bila odločena smer jadranja navigacijske preizkušnje v okviru regate za Pokal Val navtika proti oceanografski boji in nazaj. V razredu Monocup je bila prva boja postavljena bližje, tako, da so morali seascapi svojo preizkušnjo nadaljevati mimo boje v Izoli proti Kopru, kjer je bila na višini Rexa še ena oznaka. Cilj v Izoli se je kljub šibkemu vetru uspešno končal za skoraj vse udeležence, ko je moral vodja regate ob 16.30 uri, zaradi časovne omejitve, regato prekiniti.

Razglasitev rezultatov je potekala v dvorani Amfora v Izolski marini, kjer so najboljši dobili priznanja in nagrade pokroviteljev.

Kar težko je bilo zapustiti prizorišče regate za Pokal Val navtika, kjer so se v zadnjem avgustovskem soncu in topli vodi ter zmernih vetrovih lahko dodobra nakopali, spodobno najadrali in uživali v kulinaričnih dobrotah z obilico nagrad naših zvestih pokroviteljev.

Fotogalerija: Regata Val navtika 2014