Včeraj smo v Portorožu dobili skipperja leta 2014. V finalnem izboru je največji del slovenske navtične publike, s svojo navtično zgodbo letošnjega leta, prepričal skipper Simon Polajnar iz Kočevja.

V okviru sejma Bonaca, ki poteka v Marini Portorož, smo včeraj izbrali že drugega skipperja leta. Lansko leto je s svojimi skipperskimi izkušnjami postal skipper leta g. Emil Jerkovič. Na letošnjem, drugem izboru Skipper leta, je predal lovoriko Skipperja leta, Simonu Polajnarju, iz Kočevja.

Skipper leta je priznanje za tiste vodnike plovil, ki so v tekočem letu prispevali k varnemu, zabavnemu in doživetij polnemu križarjenju njihove posadke. Letos je bilo za laskavi naziv nominirano kar 74 skipperjev. Po 14 dnevnem predfinalnem izboru, se je v finale uvrstilo 10 skipperjev, ki so uspeli prepričati največ navtikov. Med prispelimi nominacijami sta bili tudi dve mladi vendar izkušeni skipperki Ana Logar in Kim Jazbinšek. Poleg njiju so se v finale uvrstili še Jure Jerkovič, Roman Kotar, Matej Lah, Borut Lavrenčič, Marko Fajt, Mitja Rebec, Žiga Heberle in Simon Polajnar.

Zaključnega dogodka se je udeležilo le 7 od 10 skipperjev. Trije finalisti so bili na plovilih na Jadranu, kjer so opravljali svoje skipperske dolžnosti in se dogodka žal niso uspeli udeležiti. Preko 300 njihovih navijačev je nestrpno pričakovalo, kdo bo letos postal Skipper leta. Letos je to uspelo skipperju Simonu Polajnarju iz Kočevja. Simon se je na hitro predstavi: »Morje me spremlja že od mladih nog. Kot mlad tehnik sem že izdeloval modele jadrnic in jih spuščal v morje. Malo starejši sem prvič ujel veter v svoja jadra. Imam srečo in imam svojo jadrnico na kateri preživim čim več časa. Če mi obveznosti dopuščajo, preživim na njej tudi 70 dni letno. Na križarjenja povabim številne svoje prijatelje, za katere vedno poskrbim, da je njihovo jadranje varno in zabavno. Če je le možno ulovim ribo ali hobotnico in jim pripravim okusno večerjo v romantičnem zalivu.  Vsako leto si nabiram nove izkušnje. Kot vsak skipper, ki je veliko na barki, sem doživel že številne nevihte, plul cele noči in prekrižaril že praktično cel Jadran. Ugodnega vetra za prečkanje Ortrantskih vrat pa do sedaj še nisem ujel.«

Večer se je zaključil z druženjem ob Primorski hrani in vinu Goriških brd.

Za bogate nagrade so poskrbeli: Burin Yacht Charter, Bigg-r navtična oblačila, Alpin solarne rešitve, Just Perfect križarjenja, Val Navtika, Rio Mare, AirMax, Spinaker, Optika Smole, Dicapack, Australian Gold, eNavtika, Didakta, Vivo ketering, restavracija Bujol iz Izole, Žito, vina Kabaj, založba Osminka, založba Didakta in Bonaca Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji kot partnerja izbora.

Fotogalerija: Skipper leta 2014