Na znameniti Barkolani, jadralskem prazniku v Trstu, se je letos zbralo 1878 jadrnic, kar je največ v zadnjih petih letih, odkar jadrnica Esimit Europa 2 tekmuje na tej največji regati s skupinskim štartom v Sredozemlju. Letos je bila Barkolana zaznamovana z brezvetrjem, saj nismo dočakali nič več kot dva vozla hitrosti vetra v celotnem poteku regate. Zaradi tega so bili organizatorji prisiljeni progo, ki je bila tudi letos nekoliko spremenjena in skrajšana na okrog 13 navtičnih milj, še dodatno skrajšati, kar je pomenilo, da je bil cilj regate že na prvi boji.

V dramatični končnici z jadrnicami Maksi Jena, Illyteca in Tempus Fugit (Tutta Trieste) si je posadka jadrnice Esimit Europa 2, sestavljena iz najboljših jadralcev iz 11 evropskih držav pod taktirko izkušenega skiperja in krmarja Jochena Schümanna ter z Vasilijem Žbogarjem v vlogi taktika, izborila svojo peto zaporedno zmago na Barkolani.  Po 2 urah, 38 minutah in

38 sekudnah na le okrog štiri navtične milje dolgi skrajšani progi današnje Barkolane, je jadrnica Esimit europa 2 prva prečkala ciljno črto in tako dosegla svojo peto zaporedno zmago na Barkolani, ter svojo 34. zaporedno zmago od krsta leta 2010. Drugo in tretje mesto sta pripadli jadrnicama Illyteca in Maksi Jena.

Igor Simčič, ustanovitelj projekta Esimit Europa: "Današnja Barkolana je bila ena težjih regat v mojem življenju. Krmariti jadrnico, ki tehta 24 ton, v Tržaškem zalivu brez vetra, ni enostavno. Skiper je sprejel prave odločitve in tako smo si prislužili tistih nekaj sto metrov, da smo lahko prvi prečkali ciljno črto. Posadka se je tudi v teh pogojih izkazala, koncentracija je bila na višku in izkoristili smo vse, kar nam je danes nudila narava."

Ob tem je napovedal: "Prohodnje leto nas verjetno na znameniti Barkolani ne bo, saj se bomo osredotočili na regate v Sredozemlju - tekmovali bomo v Španiji, Franciji, Italiji in Monaku, kjer je tudi naš matični klub – Yacht Club de Monaco."

Posadko pa že jutri čaka poskus izboljšanja časovnega rekorda med Trstom in Valletto za pokal Medot Sailing Trophy tik zadnjim letošnjim izzivom, ki pa bo prihodnji teden na Malti z regato Rolex Middle Sea Race.

FOTO: (C)Esimit Europa/Francesco Ferri