Saxdor, Vrtinc navtika

Razmišljate o nakupu svojega prvega motornega čolna, ali pa želite – v duhu filozofije sodobnega časa ‘manj je več’ – svoje večje in za uporabo in vzdrževanje zahtevnejše plovilo zamenjati za nekaj enostavnejšega, priročnejšega, zabavnejšega, ne nazadnje tudi cenejšega? Saxdor na vaše želje odgovarja s povsem novim plovilom Saxdor 200 z dobro domišljeno kombinacijo preproste uporabe in praktičnosti vodnega skuterja ter varnosti in udobja kompaktnega motornega čolna.

Saxdor Yachts kot blagovna znamka je sicer novo ime na tržišču cenovno dostopnih vrhunskih motornih čolnov, a za njo stoji poznani in večkrat nagrajeni oblikovalec Sakari Mattila, ki je v preteklosti ustanovil in oblikoval prodajne uspešnice Axopar, Aquador, XO in Paragon. Z novim sodobnim konceptom se jim zdaj pridružujejo čolni Saxdor, katerih oblikovanje in inženiring je Mattila zaupal svetovno priznanima slovenskima oblikovalcema, bratoma Jakopin (J&J design). Čolni Saxdor so tako tudi plod domačega znanja.

Kaj čolne Saxdor dela privlačne in zanimivejše od konkurence?

Sakari Mattila odgovarja:

»Od nekdaj sem občudoval italijanski dizajn, ameriško funkcionalnost, francoske cene in nemško kvaliteto,«

kar je že samo po sebi prepričljiva kombinacija za dober nakup, a čolni Saxdor imajo še eno zelo pomembno prednost, ki še posebej pride do izraza v našem Jadranskem morju: novi Saxdor 200 omogoča izjemno udobno vožnjo po razburkanem morju. Zaradi domišljeno oblikovane dolge vodne linije ter prepoznavnega 22,5-stopinjskega dvojno stopničastega ostrega trupa odlično zareže v val. Za razliko od čolnov, ki po valovih ropotajo, nabijajo in nam lomijo kosti, nas Saxdor pelje mirno, mehko, udobno, in to ne glede na moč motorja.

Na slovensko tržišče januarja prihajata oba modela Saxdor 200, osnovni in nekoliko močnejša izvedba Sport. Gre za 6-metrski čoln, ki dokazuje, da je za ugodno ceno mogoče dobiti kakovosten, dobro oblikovan, vsestransko zmogljiv čoln, ki odlično pluje tudi v slabših vremenskih razmerah. Poleg tega ponuja še udobno prenočišče za dve odrasli osebi.

Z začetno ceno 22.320 evrov brez DDV z motorjem Mercury s 100 konjskimi močmi, skupaj z minimalnimi stroški vzdrževanja, Saxdor 200 uresničuje sanje tako novincem v navtiki kot tudi izkušenim morjeplovcem. Vstopni čoln z motorjem 100 KM je zmožen hitrosti 32 vozlov, najmočnejši zunajkrmni motor s 175 KM pa doseže največjo hitrost več kot 45 vozlov. Pri zmerni hitrosti 25 vozlov nas bo navdušila tudi skromna poraba zgolj desetih litrov goriva. Plovilo je zaradi svoje majhne teže (približno 780 kg) enostavno za transport na prikolici ter poceni za vožnjo in vzdrževanje.

Novi čolni Saxdor so bili že takoj po predstavitvi deležni velikega zanimanja in tudi potrditve v navtični javnosti. Saxdor 200 je dobitnik najprestižnejše navtične nagrade – mednarodne nagrade Best of Boats – v kategoriji ‘Best of Beginners’: »Saxdor 200 Sport združuje udobje in enostavnost uporabe z varnostjo in udobjem kompaktnega motornega čolna. Saxdor 200 je dinamičen čoln. Vožnja je enostavna in varna, manevriranje v marini pa je izjemno preprosto – odlična izbira za vaše novo plovilo.«

Saxdor, Vrtinc navtika

Saxdor 200 Sport je nominiran tudi za evropski motorni čoln leta 2021 – ‘European Powerboat of the year 2021’ – kot eden izmed petih čolnov, nominiranih v kategoriji do 8 metrov. Splošni kriteriji so izdelava, varnost, kvaliteta plovbe, dizajn, razporeditev prostora in razmerje med ceno in zmogljivostjo. Žirijo evropske nagrade za motorne čolne sestavljajo novinarji in glavni uredniki devetih evropskih navtičnih revij.

Saxdor 200 je bil nedavno predstavljen tudi v najuglednejši evropski reviji za motorne čolne Motorboat & Yachting Magazine, kjer ga je Hugo Andreas opisal kot »najbolj vznemirljivo novo znamko motornih čolnov zadnjih let«, ter dodal: »Je hiter, stilsko dovršen, zabaven za vožnjo in veliko bolj praktičen kot katerikoli vodni skuter. Ponuja neverjetno dobro vrednost za svojo ceno, saj je videti, se obnaša in tudi daje vtis veliko dražjega plovila. Ne morem se spomniti nobenega drugega čolna, ki bi ponujal vsaj približno toliko zabave za takšen denar.«

Podjetje Vrtinc Navtika, zastopnik in prodajalec čolnov Saxdor, zanje ponuja tudi možnost charter managementa.

Več informacij in prijava na poskusno plovbo: Vrtinc navtika d.o.o.

Podrobno o plovilu Saxdor 200 Sport