Včeraj se je zaključil 23. salon plovil Biograd Boat Show. Kot smo že vajeni, gre za enega izmed največjih salonov plovil v regiji, ki pritegne številne domače in tuje razstavljavce, ki predstavijo aktualno ponudbo plovil in opreme.

Letos so na salonu predstavili nekaj novosti, ki so svojo premiero doživele prav v Biogradu. Prvič je bil predstavljen Saxdor 200 Sport s štirimi sedeži, ki ga v Sloveniji zastopa in prodaja Vrtinc Navtika. Plovila že imajo na zalogi, zato si jih je možno ogledati v njihovem salonu. Španska ladjedelnica De Antonio je prvič predstavila svoje plovilo D42 Open. Prvič smo na hrvaškem lahko videli plovilo Absolute Navetta 48, ki je bila premierno predstavljena na salonu plovil v Cannesu. V segmentu katamaranov je ladjedelnica Bali premierno predstavila kar tri modele, Bali 4.2, Bali 4.6 in motorni katamaran Bali 4.3. Prvič so se na salonu predstavili tudi nekatera električna plovila. Solar Ferry iz ladjedelnice Agena Marine je majhno plovilo namenjeno prevozu potnikov, ki ga poganja električni motor. Za napajanje skrbijo solarni paneli nameščeni na streho plovila in zagotavljajo neprekinjeno plovbo.

Salona so se udeležila tudi številna slovenska podjetja. Podjetje Burin Boats je predstavilo bogato paleto vrhunskih gumenjakov Highfield, največkrat nagrajeni električni motor Epropulsion in drugo ponudbo iz svojega asortimana.

Elan je predstavil dve jadrnici iz serije Impression, Impression 40.1 in 45.1 ter E4 iz serije hitrih potovalnih jadrnic.

Podjetje Moto-nautika je predstavilo bogato paleto plovil Grand in premierno predstavilo novost iz ladjedelnice Ranierji, luksuzni gumenjak Cayman 28.0 Executive. Plovilo, ki je bilo opremljeno z dvema zunajkrmnima motorjema z močjo po 250 KM, je bilo na salonu možno tudi testirati. Hitrost plovbe pri omenjeni motorizaciji znaša več kot 40 vozlov, pri najmočnejši, z dvema motorjema z močjo 350 KM pa znaša več kot 50 vozlov.

Za preimerne predstavitve je poskrbelo tudi podjetje C&G Navigator Ptuj s Ptuja. Predstavili so plovilo Marinello Eden 590 z luksuzno opremo, ki je na voljo zgolj pri slovenskem dobavitelju.

Med novostmi je bil tudi zunajkrmni dizelski motor Oxe Diesel z močjo 200 KM. Gre za enega prvih produkcijskih dizelskih zunajkrmnih motorjev, ki so namenjeni zahtevnim uporabnikom. Trenutno so na voljo že motorji z močmi 125, 150, 175, 200 in 300 KM. Zastopa in prodaja jih hrvaško podjetje Fred Bobek.

Med opremo za šport nismo mogli spregledati novosti letošnjega leta ScubaJet. ScubaJet je električni pogon primeren za podvodno plavanje, poganjanje supov ali celo manjšega gumenjaka. Na voljo je z baterijami različnih velikosti, številnimi dodatki in priključki. S svojim robustnim dizajnom, majhnimi merami, digitalnim zaslonom in izjemno uporabnostjo bo nedvomno prodajni hit leta 2022.