Marinello Eden 590

Marinello Eden 590 je novost iz italijanske ladjedelnice Cantiere Nautico Marinello.

Sicilijanska ladjedelnica je znova presenetila. Nov model Eden 590 je plovilo dolgo manj kot 6 m na njem pa je dovolj prostora za udobno namestitev celotne družine in še kakšnega gosta. Večjo prostornost na krovu so dosegli z razširitvijo premca.

Marinello Eden 590 v dolžino meri 590 cm. Zaradi nove oblike premca se je močno povečala površina plovila. Poleg večje sončne ploščadi v premcu se je povečala tudi širina prehoda med premcem in krmo. Na novo je zasnovana tudi konzola, ki je postavljena na skrajni desni bok in zagotavlja izboljšano ergonimiko na krmarjevem mestu.

Od premca do krme

Že ob prvem pogledu na premec opazimo, da ima plovilo velik račji kljun, ki omogoča enostavno vstopanje in izstopanje s plovila, ko je plovilo privezano s premcem proti obali. Zaradi razširjenega premca je tudi predal za shranjevanje sidrne verige in sidra bogato odmerjen. Sidro je nameščeno pod račjim kljunom, sidrna veriga in vrv pa potekata skozenj. Sidranje je zato enostavno, za shranjevanje sidra pa ne potrebujemo dodatnega prostora.

Premec je v celoti namenjen uživanju pod soncem. Zaradi izjemne širine se lahko na sončni ploščadi udobno namestijo tri osebe. Če dvignemo osrednji del, se premec spremeni v udobno sedežno garnituro z mizo, za katero lahko obeduje celotna posadka.

Marinello Eden 590

Komandna konzola je postavljena na skrajni desni bok. Prednji del lahko izkoristimo kot udobno sedišče med plovbo. Ker so jo oblikovali povsem na novo, je v njej dovolj prostora za namestitev navtičnega hladilnika, ki se odpira na levo stran. Dostop do hladne pijače je enostaven. Na novo je oblikovana tudi komandna konzola. Dovolj je prostorna za namestitev vseh potrebnih instrumentov motorja, elektronske navigacije in po potrebi tudi globinomera.

Na krmi je udobna sedežna garnitura z oblazinjenimi bočnimi nasloni, ki zagotavljajo varnost med plovbo in udobje na sidru. Tudi na krmi lahko namestimo priročno mizo, ki pa jo lahko tudi spustimo in krma postane udobno ležišče. Posebnost novega modela je tudi povezava med krmno sedežno garnituro in sončno ploščadjo na premcu. Z dodatno klopjo ju lahko združimo in skoraj celotno plovilo postane primerno za poležavanje na sidru.

Prehod na krmo plovila je na levi strani. Kot dodatna oprema so na voljo krmne ploščadi, ki povsem obdajo zunajkrmni motor in omogočajo enostavno sestopanje v vodo. Na boke plovila so nameščene dolge ročke, ki bodo ključnega pomena, ko se bomo iz vode vračali na plovilo.

Na Eden 590 lahko namestimo nosilno ogrodje za platneno streho ali pa se odločimo za masiven navigacijski lok izdelan iz nerjavnega jekla.

Marinello Eden 590 ne skriva svojih ambicij, da bi služil le za dnevne izlete v priljubljen zaliv. Zaradi svoje agilnosti je več kot primeren za vodne športe ali pa za ribolov.

Eden 590 omogoča namestitev motorja z močjo največ 115 KM. Ker njegova teža znaša zgolj 720 kg, bo z njim možno pri majhni porabi pluti s hitrostjo več kot 30 vozlov.

Tehnični podatki:

  • Dolžina plovila: 590 cm
  • Širina: 235 cm
  • Motor: 115 KM
  • Št. oseb: 7
  • Teža: 720 kg
  • Kategorija: C

Več o plovilu pri uvozniku Marniello za Slovenijo: C&G Navigator Ptuj, tel.: +386 51 238 901

Plovilo smo že testirali. Test bo objavljen v eni izmed prihodnjih številk eNavtike.