Fiart mare P54

Ikonična italijanska ladjedelnica Fiart Mare, ki prihaja iz neposredne bližine Neaplja, je predstavila nov model plovila z imenom Pastrovich P54.

Nova motorna jahta, ki v dolžino meri 54 čevljev (16,65 m) je dobila ime po oblikovalcu Stefanu Pastrovichu, ki je izdelal navtično arhitekturo. Jahta je korak v prihodnost. Je mešanica strasti in 50-letnih izkušenj gradnje impozantnih plovil.

»Oblikovanje ni le to, kako stvari vidimo in kako jih občutimo. Oblikovanje je tudi, kako stvari delujejo,« je na kratko opisal Stefano Pastrovich.

Pastrovich P54 je že na prvi pogled povsem drugačna jahta, kot smo jih navajeni. Tako zunaj kot pod palubo je jasno vidna oblikovalčeva vizija moderne funkcionalnosti, ki se prepleta s prepoznavno italijansko eleganco.

Zunanjost

Kljub svoji velikosti 16,6 m ima jahta prehod na premec po sredini plovila skozi vetrobransko steklo. Na premcu je velika sedežna garnitura z mizo, ki lahko gosti osem oseb. Mizo lahko spustimo na nivo klopi in jo spremenimo v veliko sončno ploščad preko celotnega premca. Krmarnica je na desnem boku, v levem pa velika sedežna garnitura z nekoliko manjšo mizo kot v premcu. Krmni del je namenjen poležavanju na soncu. Velika sončna ploščad je tik ob krmi in ima neposreden dostop do vode. Krmno zrcalo zapira krmo plovil in ščiti pred vodnim pršcem med plovbo, ko pa smo na sidru, jo spustimo in nastane prostorna kopalna ploščad.

Pod krovom

Jahta je namenjena štirim ali šestim osebam, na krov pa jih lahko sprejme 14. Izbiramo lahko med dvo- ali trikabinsko različico. V obeh primerih je v krmnem delu prostorna lastniška kabina z dvojno posteljo, odprto kopalnico in ločeno tuš kabino. V dvokabinski različici je enaka kabina tudi v premcu, medtem ko sta pri trikabinski različici v premcu dve kabini. Ločuje ju pregradna stena, ki jo lahko odstranimo in kabini spremenimo v eno prostorno spalnico. V centralnem delu podpalubja je velika dnevna soba s kuhinjo in jedilnico.

Tehnične lastnosti

Jahta v dolžino meri 16,65, v širino pa 5,1 m. Njena teža je 20 do 25 t, odvisno od opreme. Z dvema motorjema lahko doseže hitrost plovbe med 34 in 39 vozli. Rezervoar za gorivo ima prostornino 2900 l in zagotavlja 300 nmi avtonomije. Rezervoar za vodo ima kapaciteto 1000 l, rezervoar fekalnih vod pa 200.

Plovilo je na voljo kot odprto plovilo in ga bodo veseli tisti, ki imajo radi veter v laseh. Različica s trdo streho pa bo nedvomno navdušila tiste, ki radi plujejo tudi zunaj glavne poletne sezone v nekoliko slabših vremenskih razmerah.

 

Več informacij o plovilu pri slovenskem uvozniku Burin Boats d.o.o.

Fiart mare P54