MAN Engines V12X

Podjetje MAN je predstavilo novo serijo motorjev imenovano MAN V12X. Motorji imajo prostornino neverjetnih 30 litrov in razvijejo moč 1618 kW oziroma 2200 KM. Motorji so namenjeni uporabi v večjih motornih jahtah in zagotavljajo optimalno, zanesljivo in dolgotrajno delovanje.

Motorji nove serije MAN V12X razvijejo največjo moč pri 2300 vrtljajih v minuti. Izdelani so na osnovi prejšnje različice, ki je imela prostornino 25 l. Moč motorjev nove serije je večja za 200 KM oziroma 147 kW. Navor se je povečal s 6500 Nm na 7350 Nm.

Motorji MAN so v navtiki sinonim za robustnost, zanesljivo in ekonomično delovanje. Inženirji pri podjetju so se osredotočili na te lastnosti in pri razvoju novega motorja poskrbeli, da bodo tudi v prihodnje ohranili te lastnosti. Odebelili so stene motorja, ojačili so vijačne povezave med zgornjim in spodnjim delom motorja in vgradili ležaje z večjim premerom. Motorji so zato primerni za uporabo pri visokih obremenitvah. Kar 20 % svoje življenjske dobre lahko delujejo pri polni obremenitvi.

Novi sistem vbrizgavanja s skupnim vodom je še en mejnik, ki predstavlja odličnost te naslednje generacije motorjev. Z impresivnim tlakom vbrizgavanja 2200 barov je ustvarjena osnova za nizko porabo goriva in izjemne surove emisije, značilne za motorje MAN. Krmilna enota motorja je prav tako nova in odpira dodatne možnosti za optimalno zasnovo motorja. V povezavi s sistemom za naknadno obdelavo izpušnih plinov, ki je prav tako prilagojen, so izpolnjene stroge zakonske zahteve, kot je IMO Tier III.

Motorji so izjemno kompaktni in so le nekoliko večji od manjše serije MAN V12 s 24 l prostornine. V dolžino merijo 2235, v širino 1250 in v višino 1320 mm. Njihova teža znaša 2720 kg, zaradi česar so uvrščeni v kategorijo lažjih motorjev z močjo nad 2000 KM. Na kg suhe teže razvijejo 0,9 KM oziroma 0,59 kW, na liter delovne površine pa razvijejo 74,3 KM oziroma 54,6 kW.