Štirideset let mineva od prvega navtičnega sejma na Reki in ta obletnica je bila glavni motiv letošnjega Rijeka Boat Showa. V letu 2019 so sejem prevzele nove organizacijske sile, tako da je ta lepa tradicija ob podpori partnerjev, sponzorjev in medijev živela še naprej. Zbirno mesto ljubiteljev morja je bilo na pomolu Karoline Reke, kjer so si številni obiskovalci z velikim zanimanjem ogledovali najnovejšo navtično opremo, pa tudi impresivno število atraktivnih plovil.

Zaupanje dolgoletnih razstavljavcev, ki se vračajo iz leta v leto, je ključni pokazatelj uspešnosti sejma. Reka je znova potrdila status mesta, v katerem je navtični sejem pomemben del kulturne, gospodarske in turistične identitete. Sejem je tudi letos dobil vso podporo mesta Reka, Turistične skupnosti mesta Reka in Primorsko-goranske županije ter luške uprave.

Pogled v bogato preteklost in optimističen pogled v prihodnost sta bili pogosti temi pogovorov. Mesto Reka je usmerjeno v nadaljnji razvoj navtičnega turizma, načrtovani projekti pa bodo zagotovili potrebno infrastrukturo, ki bo še naprej podpirala rast in razvoj sejma. Kmalu se bodo začele priprave na naslednje in vsa naslednja leta, ko se sejem seli na novo lokacijo – najsodobnejše pristanišče navtičnega turizma v Sredozemlju, bodočo ACI marino Rijeka.

Letošnje leto je organizatorju sejma vreme povzročalo največje izzive. Prvi dan sejma se je nebo nad Reko zaprlo. Celodnevno deževje je preprečilo obiskovalcem, da bi si ogledali pestro ponudbo salona. Tudi petkovo vreme s spremenljivim vremenom in občasnim deževjem je marsikaterega navdušenca odvrnilo od obiska. Nekoliko boljše vreme v soboto in nato sončno v nedeljo je privabilo številne obiskovalce željne navtičnih rešitev.

Tudi letos so razstavljavci predstavili pestro ponudbo. Vsa razstavna mesta so bila razprodana že mesec pred začetkom. Na sejmu so bila prikazana številna motorna plovila tako hrvaških kot tujih proizvajalcev, bogata ponudba navtične opreme, zunajkrmnih in vgradnih motorjev ter ponudnikov izobraževanj. Med drugim se je na sejmu predstavila tudi eNavtika in blagovna znamka litijevih baterij za plovila BlueCell. Na sejmu je predstavila novost letošnjega leta, baterijo BlueCell 200Ah 12.8V. Nova baterija se ponaša z izjemno kapaciteto v majhnem ohišju standardnih dimenzij 33 x 17 x 22 cm (dimenzija klasičnega 100 Ah akumulatorje). S kapaciteto 200 Ah oziroma 2560 Wh je to baterija z največjo kapaciteto v tem ohišju na trgu. Zaradi uporabe najnovejše tehnologije prizmatičnih celic omogoča kar 4000 ciklov oziroma globokih praznjenj preko 80 % kapacitete. Baterije so že na voljo v oljo v spletni trgovini na tej povezavi.