Zadnje iz eTrgovine

39.00€

Ste ugotovili, da je Jadransko morje premalo za vas in vašo posadko? Razmišljate o  tem, da bi se podali v Mediteran ter nadaljevali plovbo v Atlantski ocean?

Slovenski jadralec Jasmin Čauševič se je v preteklih letih podal na plovbo iz Jadrana. Najprej je zaplul v Mediteran, prečkal Gibraltarsko ožino ter prvo etapo plovbe končal v Kanarskih otokih. V drugi etapi se je s Kanarskih otokov podal proti Kapverdskim otokom, nato pa sam prečkal Atlantski ocean in uspešno pristal na Karibih.

V času njegove plovbe so nastale tri knjige, ki podrobno opisujejo dogajanja med plovbo, njegove občutke ter številne napotke za plovbo po oceanih tudi, kadar se na plovbo odpravite sami.

Komplet treh knjig:

Redna cena: 66,90 EUR

Akcijska cena: 39,00 EUR (samo za naročnike eNavtike)

 

Akcijska cena samo do 22.1.2019

Jasmin Čauševič - Komplet potopisov

Zadnji video

Burin je poletni nočni veter. Piha iz obale proti morju, kot rahel veter. Pihati začne po zahodu sonca in običajno piha vse do sončnega vzhoda.

Nastanek burina

Burin je termični veter. Nastane zaradi priobalne cirkulacije zraka. Ponoči se zrak nad kopnim hitreje ohlaja od zraka nad morjem. Ta hladnejši zrak se prične gibati nad morje in izpodriva toplejši zrak, ki se začne nad morjem dvigovati in se v višinah vrača nad kopno. Gibanje hladnejše zračne mase s kopna nad morje imenujemo burin.

Burina ne smemo zamenjevati z burjo, čeprav piha iz podobne smeri. Smer iz katere piha je običajno severovzhod, glede na konfiguracijo terena pa lahko piha vse od smeri sever-severovzhod (NNE) do smeri vzhod (E).  Burin ne dosega visokih hitrosti. Pihati začne zvečer okoli 21.00 ure, kot šibek veter. Moč se mu povečuje proti sončnemu vzhodu, ko doseže največje hitrosti. Običajno piha v močmi 2-3 Bf in ne seže dlje kot 20 nmi od obale. Večje moči doseže le v predelih, kjer se pojavlja močnejša burja, ki v področju Jadrana piha v strženih (Tržaški zaliv, Senjska vrata, Šibenik,...)

Burin piha v obdobju stabilnega vremena in je znanilec lepega vreme. Barometrski tlak je visok.

Komentarji