Zadnje iz eTrgovine

20.00€

Iz prve roke od slovenskega jadralca Jasmina Čauševića, ki je sam prejadral Atlantik, Pacifik…

Velenjski jadralec in popotnik Jasmin Čaušević je na svoji 5-letni solo plovbi od Poreča do Nove Kaledonije v Tihem oceanu in njegov cilj je obpluti svet na serijski jadrnici Bavaria 34. Jasmin Čaušević je za nekaj mesecev prekinil svoje jadranje in bo še nekaj tednov v Sloveniji ter bo z nami delil svoje izkušnje.

Jadralci imamo na morju veliko odgovornost. Pa ne samo za plovilo, temveč tudi za svoje življenje in življenje posadke, če si z njo delimo svojo jadrnico. Vsak jadralec v nekem trenutku začne čutiti, da ima vse potrebno znanje, je dober skiper, zna odlično jadrati, pozna motor svoje jadrnic »v dušo«, ampak treba je biti pripravljen tudi na nepredvidljive situacije. Ste pomislili na zdravje, zdravstveno zavarovanje, ladijsko lekarno, pripomočke za primere, ko vam zmanjka plina, vode, hrane…? Tudi kulinariko je treba obvladati, npr. kako ohraniti ribo svežo brez zamrzovalnika za celih 7 dni. Kako izkoristiti EPIRB, AIS, IridiumGO…? Ste jadrali že več dni in noči skupaj? Je res dovolj 500€ na mesec, da se odpravim na ocean?

Na takšna vprašanja pozna odgovore iz lastnih izkušenj in iz izkušenj preko pogovorov z drugimi jadralci slovenski jadralec Jasmin Čaušević, ki bo izvedel »aktivno predavanje« s sodelovanjem vseh udeležencev.

Po predavanju bo Jasmin Čaušević na voljo za jadralski klepet.

  • Datum: Torek, 3.3.2020
  • Ura: 18.00
  • Čas trajanja:  2 uri
  • Cena: 20,00 EUR
  • Omejitev udeležbe!
  • Lokacija: Cesta na Brdo 85, Ljubljana (Poslovna stavba Brdo - vhod iz zahodne strani pri travniku)
  • Zagotovljeno je brezplačno parkiranje.
Predavanje: Kako živeti na oceanu in priprava jadrnice

Zadnji video

Burin je poletni nočni veter. Piha iz obale proti morju, kot rahel veter. Pihati začne po zahodu sonca in običajno piha vse do sončnega vzhoda.

Nastanek burina

Burin je termični veter. Nastane zaradi priobalne cirkulacije zraka. Ponoči se zrak nad kopnim hitreje ohlaja od zraka nad morjem. Ta hladnejši zrak se prične gibati nad morje in izpodriva toplejši zrak, ki se začne nad morjem dvigovati in se v višinah vrača nad kopno. Gibanje hladnejše zračne mase s kopna nad morje imenujemo burin.

Burina ne smemo zamenjevati z burjo, čeprav piha iz podobne smeri. Smer iz katere piha je običajno severovzhod, glede na konfiguracijo terena pa lahko piha vse od smeri sever-severovzhod (NNE) do smeri vzhod (E).  Burin ne dosega visokih hitrosti. Pihati začne zvečer okoli 21.00 ure, kot šibek veter. Moč se mu povečuje proti sončnemu vzhodu, ko doseže največje hitrosti. Običajno piha v močmi 2-3 Bf in ne seže dlje kot 20 nmi od obale. Večje moči doseže le v predelih, kjer se pojavlja močnejša burja, ki v področju Jadrana piha v strženih (Tržaški zaliv, Senjska vrata, Šibenik,...)

Burin piha v obdobju stabilnega vremena in je znanilec lepega vreme. Barometrski tlak je visok.

Komentarji