Zadnje iz eTrgovine

39.00€

Ste ugotovili, da je Jadransko morje premalo za vas in vašo posadko? Razmišljate o  tem, da bi se podali v Mediteran ter nadaljevali plovbo v Atlantski ocean?

Slovenski jadralec Jasmin Čauševič se je v preteklih letih podal na plovbo iz Jadrana. Najprej je zaplul v Mediteran, prečkal Gibraltarsko ožino ter prvo etapo plovbe končal v Kanarskih otokih. V drugi etapi se je s Kanarskih otokov podal proti Kapverdskim otokom, nato pa sam prečkal Atlantski ocean in uspešno pristal na Karibih.

V času njegove plovbe so nastale tri knjige, ki podrobno opisujejo dogajanja med plovbo, njegove občutke ter številne napotke za plovbo po oceanih tudi, kadar se na plovbo odpravite sami.

Komplet treh knjig:

Redna cena: 66,90 EUR

Akcijska cena: 39,00 EUR (samo za naročnike eNavtike)

 

Akcijska cena samo do 22.1.2019

Jasmin Čauševič - Komplet potopisov

Zadnji video

Tramontana je lokalen, kratkotrajen veter, ki ne traja več kot en dan. Je hladen in lahko dosega hitrosti vse do 200 km/h. Piha konstantno in ne v sunkih kakor burja. Spremlja ga vedro vreme in visok barometrski tlak.

Tramontana piha s severne do severozahodne smeri (N-NW). Pojavlja se pri prehodu ciklona v predelih severno od Jadrana ali pa pri hitrem prehodu fronte iz severozahoda. Je kratkotrajen veter, ki se lahko pojavlja v vseh letnih časih. Hitrost vetra je odvisna od oddaljenosti kraja, kjer se nahajamo od središča ciklona.

Tramontana, kljub temu, da je to kratkotrajen veter se lahko pojavi iznenada. Zelo hitro doseže visoke hitrosti in je lahko zelo nevaren veter.

Videoposnetek  tramontane v marini Punat, ki je v nekaj minutah dosegla hitrost 85 vozlov:

Komentarji

Komentarji   

# Blaz 08:04 03-06-2014
Tramontana je nevihtni veter zato se pojavi močan padec zračnega tlaka tik pred prihodom vetra in oblaka, ki je v resnici vir tega vetra. Oblaka ponavadi ne vidimo, ker sta za pojav tramontane potrebni visoka temperatura nižjih plasti ozračja in visoka vlažnost zraka.