Zadnje iz eTrgovine

24.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

Na znameniti Barkolani, jadralskem prazniku v Trstu, se je letos zbralo 1878 jadrnic, kar je največ v zadnjih petih letih, odkar jadrnica Esimit Europa 2 tekmuje na tej največji regati s skupinskim štartom v Sredozemlju. Letos je bila Barkolana zaznamovana z brezvetrjem, saj nismo dočakali nič več kot dva vozla hitrosti vetra v celotnem poteku regate. Zaradi tega so bili organizatorji prisiljeni progo, ki je bila tudi letos nekoliko spremenjena in skrajšana na okrog 13 navtičnih milj, še dodatno skrajšati, kar je pomenilo, da je bil cilj regate že na prvi boji.

V dramatični končnici z jadrnicami Maksi Jena, Illyteca in Tempus Fugit (Tutta Trieste) si je posadka jadrnice Esimit Europa 2, sestavljena iz najboljših jadralcev iz 11 evropskih držav pod taktirko izkušenega skiperja in krmarja Jochena Schümanna ter z Vasilijem Žbogarjem v vlogi taktika, izborila svojo peto zaporedno zmago na Barkolani.  Po 2 urah, 38 minutah in

38 sekudnah na le okrog štiri navtične milje dolgi skrajšani progi današnje Barkolane, je jadrnica Esimit europa 2 prva prečkala ciljno črto in tako dosegla svojo peto zaporedno zmago na Barkolani, ter svojo 34. zaporedno zmago od krsta leta 2010. Drugo in tretje mesto sta pripadli jadrnicama Illyteca in Maksi Jena.

Igor Simčič, ustanovitelj projekta Esimit Europa: "Današnja Barkolana je bila ena težjih regat v mojem življenju. Krmariti jadrnico, ki tehta 24 ton, v Tržaškem zalivu brez vetra, ni enostavno. Skiper je sprejel prave odločitve in tako smo si prislužili tistih nekaj sto metrov, da smo lahko prvi prečkali ciljno črto. Posadka se je tudi v teh pogojih izkazala, koncentracija je bila na višku in izkoristili smo vse, kar nam je danes nudila narava."

Ob tem je napovedal: "Prohodnje leto nas verjetno na znameniti Barkolani ne bo, saj se bomo osredotočili na regate v Sredozemlju - tekmovali bomo v Španiji, Franciji, Italiji in Monaku, kjer je tudi naš matični klub – Yacht Club de Monaco."

Posadko pa že jutri čaka poskus izboljšanja časovnega rekorda med Trstom in Valletto za pokal Medot Sailing Trophy tik zadnjim letošnjim izzivom, ki pa bo prihodnji teden na Malti z regato Rolex Middle Sea Race.

FOTO: (C)Esimit Europa/Francesco Ferri

Komentarji

Komentarji   

# tomaž 09:03 13-10-2014
Bravo naši! Še tako naprej!
# Branko 13:10 23-10-2014
Le kaj je tukaj našega, razen g. Simčiča?