Najem plovila postaja vse bolj pogost način za preživljanje dopusta na morju. Zaradi vse večjega povpraševanja, ki ga beležijo čarterska podjetja, so se flote močno povečale, cene za tedenski najem pa močno zmanjšale. V visoki sezoni, ki je med 15.7. in 21.8 so cene plovil seveda najvišje. A kljub temu lahko v tem času 12 metrsko jadrnico najamete za borih 1500,00 EUR. Za tiste, ki pa lahko sežete malo globlje v žep, si želite na morju več luksuza in miru, pa smo pogledali ponudbo luksuznih plovil, ki jih je možno najeti na Jadranu.

Najvišje cene za tedenski najem dosegajo motorna plovila. Poleg večjega udobja, lahko z njimi tudi hitreje plujemo med želenimi destinacijami. Za sproščujoč dopust poskrbi tudi posadka, ki je na teh plovilih obvezna. Običajno bomo ob najemu največjih jaht imeli v posadki dva člana, kapitana oziroma skipperja ladje, ter hosteso, kuharico ali sobarico.

Poglejmo za katere lepotice na Jadranu bo letos potrebno odšteti največ denarja.

Feadship Harle

Jahta Harle je bila izdelana v nizozemski ladjedelnici Feadship leta 2007. V dolžino meri impresivnih 44,7 metra. Namenjena je 12 potnikom, ki so nameščeni v petih kabinah. Kabine imajo zakonsko posteljo, za dve osebi pa je možno namestiti dodatna ležišča. Na jahti je vedno devet članska posadka, ki bo ugodila večini še tako zahtevnih želja strank. Seznam opreme plovila je izjemno bogat. Pomožni čoln je dolg kar 24 čevljev in ima vgrajen motor. Za športne navdušence sta na krovu dve jadrnici tipa laser, dva vodna skuterja, smuči za smučanje na vodi, surf, več supov, fitnes in potapljaška oprema. Za tiste, ki radi počivajo, je na voljo ogromna kopalna ploščad na krmi plovila, jacuzzi in številne sončne ploščadi. Za pijačo in hrano bo poskrbela posadka. Meso bodo pekli na zunanjem žaru, koktajle bodo mešali v odprtem baru in še bi lahko naštevali. Zabavno je tudi za mlajše generacije. Jahta ima hitro internetno povezavo, avdio-vizualni sistem, satelitsko TV, dve telefonski liniji, Wi-Fi po celotnem krovu, skratka seznama skoraj ni konec. Jahta je opremljena tudi s sistemom stabilizacije plovila, ki skrbi, da se plovilo ne nagiba med plovbo kakor tudi na sidru. Za pogon skrbita dva MTU-jeva motorja, ki zagotavljata udobno potovalno hitrost 12 vozlov. Jahta v poletnem času križari po Jadranu in Mediteranu, v zimskem času pa jo je možno najeti na Karibih.

Jahta: Feadship Harle

Tedenski najem: 240.000 EUR + stroški

Sunseeker Yacht 105

105 čevljev oziroma 32 metrov dolga lepotica z imenom »Baby« je v matični marini Split. Jahta z dvignjenim komandnim mostom omogoča udobno namestitev osmih oseb v štirih kabinah. Vsaka izmed njih je opremljena z lastno kopalnico in WC-jem. Izdelana je bila leta 2003, v letu 2015 pa so jo v celoti obnovili. Poganjata jo dva motorja z 2000 KM. Potovalna hitrost jahte znaša 20, najvišja pa 28 vozlov. Rezervoar goriva sprejme 14800 l dieselskega goriva. Pri povprečni poraba 800 l/h bo zadostoval za slabih 20 ur plovbe. Stroške goriva, skipperja, hostese, pristaniških pristojbin, hrane in pijače je potrebno prišteti k ceni najema jahte.

Marina: ACI Split

Jahta: Sunseeker Yacht 105

Tedenski najem: 59.000 EUR + stroški

 

Ferretti 780

Jahta Ferretti 780 prihaja iz prestižne italijanske ladjedelnice. Ponaša se z natančno izdelavo robustnostjo, pozornostjo do vsake podrobnosti in predvsem neverjetnem udobju. Lepotica je bila izdelana leta 2009. V dolžino meri 24m. Ima štiri kabine za osem gostov. Z njo upravlja dvočlanska posadka. Zasidrana je v matični marini v mestu Split, na željo najemnika pa jo lahko proti doplačilu pripeljejo tudi v eno izmed drugih luk na Jadranu. Poganjata jo dva MTU motorja z močjo 1660 KM. To 54 ton težko lepotico poženeta do hitrosti 33 vozlov. Pri potovalni hitrosti 29 vozlov bo 5900 litrski rezervoar zadostoval za 10 ur plovbe. Cena tedenskega najema brez stroškov znaša 43.000 EUR.

Marina: ACI Split

Jahta: Feretti 780

Tedenski najem: 43.000 EUR

 

 

Sunreef 70 Power

Sunreef 70 Power je luksuzen motorni katamaran. V dolžino meri 21.34 m v širino pa 9,30 m. Na krovu ima 4 kabine za namestitev osmih potnikov. Vse kabine imajo svojo kopalnico in ločeno tuš kabino. Salon, ki se razprostira skoraj preko celotne širine je ogromen. Poleg velike sedežne garniture ima tudi velik bar z barsko mizo in barskimi stoli. Opremljen je z vrhunskim avdio sistemom, velikim TV zaslonom ter z dostopom do interneta.  Nad salonom ima dvignjen komandni most, ki je enako velik kot salon. Ima veliko sedežno garnituro, jacuzzi, odprto kuhinjo ter prostor za namestitev vodnega skuterja. Katamrana je v matični marini Mandalina v Šibeniku. Rezervoar goriva vas bo stal dodatnih 6000 EUR. V ceno najema, ki znaša 40.850 EUR na teden pa je že všteta tudi tričlanska posadka (Skipper, kuhar in hostesa).

Marina: Mandalina Šibenik

Jahta: Sunreef 70 Power

Tedenski najem: 40.850 EUR

Fairline Squadron 78

Ingrid je 24.37 m dolga motorna jahta. Izdelana je bila leta 2013 in je privezana v izhodiščni marini Mandalina v Šibeniku. Ima 4 kabine za osem gostov in ločene kabine za posadko. Ima 3 toaletne prostore, četrti pa je namenjen posadki. Poganjata jo dva Caterpillar-jeva motorja, ki razvijeta po 1622 KM. Najvišja hitrost plovbe znaša 33 vozlov, udobna potovalna pa se giblje med 22 in 26 vozli. Dvignjen komandni most nudi izjemen pogled tako med plovbo kot na sidru. Na njem je udobna sedežna garnitura, žar, ledomat, hladilnik in dvigalo za vodni skuter, ki je vključen v ceno najema. Jahta je opremljena s klimatsko napravo, napravo za filtracijo morske vode, lastniška oziroma glavna kabina pa je opremljena z veliko garderobno omaro in masažno kopalno kadjo. K ceni najema bo obvezno prišteti stroške posadke, goriva in privezov v marinah, ter končnega čiščenja plovila.

Marina: Mandalina Šibenik

Jahta: Fairline Squadron 78

Tedenski najem: 30.600 EUR

Jeanneau 64

Jeanneau 64 je najdražja med jadrnicami, ki jih lahko najamete na Jadranu. Privezana je v matični marini  Seget Donji poleg Trogira. V dolžino meri 20 m v širino pa 5.40. Pod krovom ima 6 kabin in 5 toaletnih prostorov. Salon je ogromen. Razprostira se po celotni širini plovila ima veliko zložljivo mizo za katero lahko udobno obeduje celotna 12 članska posadka plovila. Podobno udobje je na voljo tudi na krovu. V centralnem delu je velika sedežna garnitura z mizo, na krmi dva velika krmarska obroča in vsi potrebni navigacijski inštrumenti. Razkošja na jadrnici, nikakor ne moramo primerjati s tistim na motornih jahtah. Temu tudi niso namenjene. Vgrajen ima motor z 180 KM , ki pa ga bodo pravi jadralci uporabili le v brezvetrju in manevriranju v pristanišči. Drugače pa bodo za pogon plovila skrbela jadra s površino 209m2. Cena najema ja bistveno nižja kot motorna jahta podobne dolžine. V ceno ni všteto osebje, stroški goriva, ki bodo majhni, če boste pluli z jadri, ter pristaniške pristojbine.

Marina: Seget Donji - Trogir

Jadrnica: Jeanneau 64

Tedenski najem: 17.200 EUR

 

Preberite tudi: 

Kakšno jahto lahko najamete za 1.000.000 EUR na teden