Sidrišče Potkučina, Borovnjak Mali, Kakan

Avstrijski jadralec se je s svojo jadrnico zasidral pred otokom Borovnjak mali, v neposredni bližini koncesijskega sidrišča na otoku Kakan. Do njega je prišel koncesionar in zahteval plačilo, ki ga je Avstrijec zavrnil.

Po pisanju časopisa Kronen Zeitung se je avstrijski jadralec s svojo 15 m dolgo leseno jadrnico zasidral v sidrišču Potkučina med otoki Borovnjak Mali, Borovnjak Veli in Kakan. Do njega je priplul koncesionar in od njega zahteval plačilo. Avstrijec je bil prepričan, da mu sidranja ni treba plačati, ker se je zasidral na lastnem sidru. To je dal jasno vedeti tudi koncesionarju. Le-ta mu je ostro zabrusil, da to noč tu ne bodo mirno spali, nato pa odšel.

Noč je bila mirna. Kot da se ni zgodilo nič. Ko pa je Avstrijec zjutraj stopil na krov svoje jadrnice, ga je čakalo presenečenje. Na krov so mu vrglo »oljno bombo«, kot jo je imenoval lastnik plovila. Vrečo so napolnili z umazanim odpadnim oljem in mu jo zalučali na krov. Vreča se je seveda raztrgala in odpadno olje se je razlilo po dobršnem delu krova lesene jadrnice. Velik del tikovine je uničen, popravilo ne bo enostavno, dopust pa pokvarjen.

Kdo ima prav?

V zalivu med otoki Kakan, Borovnjak Mali in Borovnjak Veli je koncesijsko sidrišče Potkučina. Po hrvaški zakonodaji je sidranje v koncesijskem sidrišču od sidrišča do obale in 150 m proti odprtemu morju prepovedano. Skratka, Avstrijec je sidral na območju, kjer ne bi smel. Napako pa je naredil tudi koncesionar. Le-ta ima pravico zaračunavati sidranje zgolj v koncesijskem območju. To je del zaliva, za katerega plačuje koncesijo. Sidranje lahko zaračuna, če ste privezani na plovko. Sidranje na lastnem sidru je znotraj koncesijskega območja prepovedano. Razlog naj bi bila varnost plovil na sidrišču.

Če potegnemo črto, sta bila oba v prekršku. Avstrijec je sidral, kjer ne bi smel, koncesionar je hotel zaračunati, kjer ne bi smel.

Vsako leto ista zgodba

Da je bes koncesionarjev nepopisen, priča tudi zgodba iz lanskega leta, ko je koncesionar na otoku Silba dvignil sidro italijanski jadrnici in jo odvlekel s sidrišča. Več v članku:  Koncesionar na Silbi dvignil sidro jadrnice in jo odvlekel iz sidrišča

Izognite se nevšečnostim

Sidrišč na Jadranu je dovolj za vse. Če želite sidrati na koncesijskem sidrišču ceneje, smo vam na eNavtiki zagotovili VAUČERJE za popust na sidriščih. Če ne želite noči preživeti na plovki, je vedno v bližini primerno sidrišče, za katero ni podeljena koncesija. Zasidrajte se v drugem zalivu in se izognite morebitnim nevšečnostim. Več kot 2000 zalivov si lahko ogledate v našem Vodniku po Jadranu. Sidrišč s koncesijo je na celotnem Jadranu le 90. Zato je dovolj drugih, kjer vas ne bo nihče nadlegoval. Tudi med poletno sezono si lahko najdete zaliv, v katerem boste prenočevali sami.