Od 5. do 8. decembra 2019 je v italijanski Imeprii potekala jubilejna zimska regata, ki so se je udeležile tudi tri slovenske posadke v prehodnem mladinskem razredu 420. Imperia Winter regato je letos že 30. zapored organiziral Yacht Club Imperia za jadralna razreda 420 in 470.

Velik mednarodni dogodek je v mesto, ki je le lučaj stran od mondenega Sanrema, pripeljal številne mladinske posadke iz Evrope in drugod. In vse kaže, da je za štiri dni Imperia postala evropska zimska prestolnica jadranja. Sredi pisane množice več kot 400 mladih športnikov iz 12 držav je v spremstvu trenerja Mitje Mikulina mišice napelo tudi šest slovenskih jadralcev –  dekliška posadka Celestina Sabadin (JK Pirat) in Veronika Franič (JK Olimpic), moški par Dan Belinger (JK Pirat) in Jakob Musa Olivieri (JK Olimpic) ter Martin Fras (JK Izola) in Toni Rebec (JK Olimpic).

Vse tri dni so bolj kot ne čakali na veter in kasneje uspeli po šibkem vetru med 4 in 7 vozlov odpeljati skupno 4 plove. Dekleti sta si prvi dan prislužili šolski »cvek« (UFD), ki sta ga z vso vnemo poskušali popraviti do nedelje. V konkurenci 40 posadk sta z enakim številom točk kot četrtouvrščena posadka pristali na 6. mestu.

Dan Belinger in Jakob Musa Olivieri sta regato zaključila na 42. mestu ter bila 6. v konkurenci U17. Martin Fras in Toni Rebec pa sta si na Ligurskem morju prijadrala skupno 44. mesto.

V moški konkurenci so si zmagovalni oder razdelile francoske posadke v zaporedju Lucas Teillet in MaximPisseloup (ASPTT Marseille), Ange Delerce in Timothée Rossi (SRA) in Victor Le Penven in Iban Cornic (’ASN Perros).

Pri dekletih sta zmago osvojili Italijanki Margherita Barro in Matilde Parladori (SVBG), pred Francozinjama Elso Watrin in Caroline Sonneville (CN Rennes) in Nemkama Anno Rieckof in Charlotte Sperling.

 

Besedilo: Katja Bertok, Fotografije: Mitja Mikulin, YC Imperia