Pred vsakim začetkom plovbe se je nanjo treba pripraviti. Pripraviti se na plovbo pa pomeni tudi sprejeti odločitev, ali je sploh varno izpluti.

Dilema, ali izplujemo ali ne, se lahko pojavi prvi ali kateri koli drugi dan naše plovbe. Če smo s plovilom privezani v varnem pristanu, na morju pa vladajo slabe razmere za plovbo, je treba razmisliti, ali je sploh varno izpluti, kako bomo pluli, in seveda, kako bomo pristali ali pa se zasidrali, ko bomo plovbo končali.

Prvo vprašanje, na katerega moramo odgovoriti, je, ali bo izplutje varno za posadko, ali bo varno za plovilo in seveda, ali imamo dovolj znanja in izkušenj, da bo plovba varna. Če je kateri od odgovorov na ta vprašanja ne, potem ne smemo izpluti. Velika mera samokritike bo pomagala pri pravi odločitvi. Ne precenjujte se. Narava je močnejša od nas.

V videu si lahko ogledate tipičen primer pogojev, ki niso varni za plovbo. Jadralci so z jadrnico izpluli iz pristanišča marine Porto di Roma v Ostii (Italija). Njihova plovba se je končala na zunanjem valobranu marine.

Video: FB Fabio Martines