Bermudski trikotnik

Bermudski trikotnik velja za eno najbolj misterioznih področij na svetu. V njem so se izgubljala letala in ladje in o njem krožijo številne legende že stoletja.

Kje se nahaja Bermudski trikotnik

Bermudski trikotnik ni uradna oznaka nekega področja in ni vrisan na nobeni karti. Naj bi se raztezal na področju med Miamiem na Floridi (ZDA), do otoka Bermuda, tretji vogal pa je v kraju San Juan na Puerto Ricu.

Legende krožijo že 70 let

Prva nepojasnjena dogajanja so bila zabeležena v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Od takrat naprej krožijo številne legende o vzrokih, ki so povzročili nepojasnjene dogodke.

Nepojasnjena izginotja so dejstvo

V obdobju med leti 1945 in 1965 je v področju izginilo pet letal. Med leti 1800 in 1963 je bilo zabeleženih vsaj 10 izginotij različnih ladij. Različni viri navajajo različno število izginotij. Če bi upoštevali vse, bi bile številke še bistveno višje.

Hitre spremembe vremena

Področje trikotnika je znano po hitrih spremembah vremena  in nepričakovanih nevihtah, ki se razvijejo v trenutku.

Kako deluje kompas

Bermudski trikotnik je eno izmed dveh področij na svetu, kjer kompas deluje drugače, kot drugje po svetu. Kompas namreč kaže proti pravemu severu in ne proti magnetnemu severu. Če se ne zavedamo variacije med njima in je ne upoštevamo pri določanju kurza, nas lahko odnese daleč od želene poti.

Področje je zelo globoko

Podvodna topografija področja je možen razlog za nepojasnjena dogajanja. Področje je izjemno globoko. Iz relativno plitvega področja Floride, Bahamov in Dominikanske republike, globine takoj narastejo na 4000, 5000 in več m. Določeni morski jarki pa dosegajo ene največjih globin. Globine jarka Puerto Rico segajo 8.800 globoko.  Verjetnost, da bomo odkrili katro od potopljenih ladij ali izgubljenih letal je zelo majhna.

Ali smrdi po plinu?

Znanstveniki so na področju odkrili povečano količino metana v zraku. Razlog je propadanje morskih organizmov, ki ležijo na morskem dnu. Metan se kopiči, kot koncentriran metanov led. Če se odlomi kak žep, se metan dvigne proti površini, kjer izbruhne brez opozorila. Če se to zgodi v trenutki, ko preko pluje ladja, se lahko le ta pogrezne zaradi zmanjšane gostote vode in potopi. Ko potone na morsko dno jo hitro prekrijejo sedimenti in zelo kmalu ni več vidna.

Ali ovira navigacijske naprave

Na področju so zabeleženi številni magnetni vrtinci. Mešajo se topli in hladni morski tokovi, ki lahko povzročijo elektromagnetne anomalije in povzročijo nepravilno delovanje inštrumentov. Omenjena je tudi tako imenovana električna megla, ki lahko zmanjša vidljivost in prekine delovanje inštrumentov.

Neznani leteči predmeti

Na področju je zabeleženo največje število viden potencialnih neznanih letečih predmetov. Nekateri za izginotje ladij in letal krivijo izven zemeljske inteligence.

Gost pomorski in letalski promet

Področje je izjemno obremenjeno s pomorskim in letalskim prometom. Je izjemno priljubljeno med rekreativnimi jadralci in piloti. Prav tako se na področju odvija številen ladijski promet. Glede na gostoto vsega prometa, je verjetnost za nepredvidene dogodke velika. Mogoče je to edini razlog za nepojasnjena izginotja.