Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

Douglasova lestvica stanja morja

Sestavni del vsake vremenske napovedi za pomorce je tudi stanje morja. Stanje morja opisuje pojave na morju, okvirno višino valov in težavnost plovbe. Vsa stanja morja so zbrana v lestvici stanja morja, ki jo je prvi zapisal kapitan H.P. Douglas, po katerem je lestvica dobila ime.

Douglasova lestvica stanja morja

Stanje morja Opis Višina valov (m) Izgled mora
0 mirno (gladko, zrcalno, bonaca) 0 More je gladko, izgleda kot zrcalo, ni vetra.
1 mirno – rahlo vzvalovano 0 - 0.1 Rahlo vzvalovano, majhni valovi oziroma nagubano morje.
2 slabo razburkano 0.1 - 0.5 Zelo majhni valovi, ki se ne lomijo.
3 rahlo razburkano 0.5 - 1.2 Manjši valovi, vrhovi valov se že lomijo.
4 zmerno razburkano 1.25 - 2.5 Daljši valovi, pojavi se morska pena, morje začne pršeti.
5 razburkano 2.5 - 4 Valovi se neprekinjeno penijo, pena z vrhov valov prši.
6 zelo razburkano 4 - 6 Visoki valovi se močno penijo, morska pena v obliki gostih prog prši, morje se prične valjati.
7 visoko - težko 6 - 9 Visoki valovi se močno penijo in pričenjajo se rušiti. Morska pena prši v gostih progah, ki prekrivajo valove in zmanjšuje vidljivost.
8 zelo visoko - zelo težko 9 - 14 Valovi so izjemno visoki, Bližnja plovili izginjajo iz vida. Veter lomi vrhove vseh valov. Zrak je poln morske pene, ki prehaja v morski dim in močno zmanjšuje vidljivost.
9 izredno visoko - izredno težko > 14 Valovi različnih smeri se medsebojno križajo. Prihaja do interference valov. Valovi se lomijo in rušijo. Višino in dolžino valov je težko opisati.

* Lestvice so opisne zato se lahko razlikujejo glede na plovno področje. Na Jadranu največje valove povzročata vetrova jugo in burja. Pri isti hitrosti vetra višje valove povzroča jugo pri čemer so njegovi valovi daljši. Pri dolgotrajnem jugu je njegova višina Hmax = 10,8 m, njegova srednja dolžina pa znaša Lsr=112,3m, Najvišja višina burje znaša Hmax=7,2 m srednja dolžina vala pa 51,3m (podatki za severni Jadran).

Primer vremenske napovedi za Jadran (DHMZ 11.7.2018), ki vsebuje podatke o stanju morja:

Upozorenje

Na krajnjem sjeveru Jadrana mogući su udari NE vjetra oko 35 čvorova. Na sjevernom Jadranu mjestimice neverini, a mogući su i na dijelu srednjeg.

Stanje

Plitka dolina s frontalnim sustavom sporo će se premještati glavninom sjevernije od Jadrana.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 12.07.2018 06 sati

Sjeverni Jadran

Vjetar SE 4-14, mjestimice do 18 čvorova, a na krajnjem sjeveru NE i E vjetar 6-16, samo povremeno do 20 čvorova. More 2-3. Vidljivost 10-20 km. Promjenljivo oblačno uz mjestimičnu kišu i pljuskove s grmljavinom.

Srednji Jadran

Vjetar SE 4-14, mjestimice do 18 čvorova. More 2-3. Vidljivost 10-20 km. Pretežno vedro, na sjevernom dijelu područja ponegdje promjenljiva naoblaka uz mogućnost za kišu ili pljusak s grmljavinom.

Južni Jadran

Vjetar SE 4-14 čvorova. More 2-3. Vidljivost 10-20 km. Pretežno vedro.

Vrijeme na Jadranu u 05 sati

Mjesto Vjetar (čvorovi) Stanje mora Vidljivost (km) Pojave Tlak zraka (hPa)
Rijeka NE 6 - 18 3/4 OBLAČNO 1012
Senj E 6 2 25 KIŠA 1013
Mali Lošinj - - - - -
Zadar SW 4 1 10 KIŠA 1012
Split SE 4 1 30 1/4 OBLAČNO 1012
Palagruža SE 10 2 20 VEDRO 1012
Dubrovnik C 0 1 20 VEDRO 1013

Komentarji