Zadnje iz eTrgovine

20.00€

Iz prve roke od slovenskega jadralca Jasmina Čauševića, ki je sam prejadral Atlantik, Pacifik…

Velenjski jadralec in popotnik Jasmin Čaušević je na svoji 5-letni solo plovbi od Poreča do Nove Kaledonije v Tihem oceanu in njegov cilj je obpluti svet na serijski jadrnici Bavaria 34. Jasmin Čaušević je za nekaj mesecev prekinil svoje jadranje in bo še nekaj tednov v Sloveniji ter bo z nami delil svoje izkušnje.

Jadralci imamo na morju veliko odgovornost. Pa ne samo za plovilo, temveč tudi za svoje življenje in življenje posadke, če si z njo delimo svojo jadrnico. Vsak jadralec v nekem trenutku začne čutiti, da ima vse potrebno znanje, je dober skiper, zna odlično jadrati, pozna motor svoje jadrnic »v dušo«, ampak treba je biti pripravljen tudi na nepredvidljive situacije. Ste pomislili na zdravje, zdravstveno zavarovanje, ladijsko lekarno, pripomočke za primere, ko vam zmanjka plina, vode, hrane…? Tudi kulinariko je treba obvladati, npr. kako ohraniti ribo svežo brez zamrzovalnika za celih 7 dni. Kako izkoristiti EPIRB, AIS, IridiumGO…? Ste jadrali že več dni in noči skupaj? Je res dovolj 500€ na mesec, da se odpravim na ocean?

Na takšna vprašanja pozna odgovore iz lastnih izkušenj in iz izkušenj preko pogovorov z drugimi jadralci slovenski jadralec Jasmin Čaušević, ki bo izvedel »aktivno predavanje« s sodelovanjem vseh udeležencev.

Po predavanju bo Jasmin Čaušević na voljo za jadralski klepet.

  • Datum: Torek, 3.3.2020
  • Ura: 18.00
  • Čas trajanja:  2 uri
  • Cena: 20,00 EUR
  • Omejitev udeležbe!
  • Lokacija: Cesta na Brdo 85, Ljubljana (Poslovna stavba Brdo - vhod iz zahodne strani pri travniku)
  • Zagotovljeno je brezplačno parkiranje.
Predavanje: Kako živeti na oceanu in priprava jadrnice

Zadnji video

Douglasova lestvica stanja morja

Sestavni del vsake vremenske napovedi za pomorce je tudi stanje morja. Stanje morja opisuje pojave na morju, okvirno višino valov in težavnost plovbe. Vsa stanja morja so zbrana v lestvici stanja morja, ki jo je prvi zapisal kapitan H.P. Douglas, po katerem je lestvica dobila ime.

Douglasova lestvica stanja morja

Stanje morja Opis Višina valov (m) Izgled mora
0 mirno (gladko, zrcalno, bonaca) 0 More je gladko, izgleda kot zrcalo, ni vetra.
1 mirno – rahlo vzvalovano 0 - 0.1 Rahlo vzvalovano, majhni valovi oziroma nagubano morje.
2 slabo razburkano 0.1 - 0.5 Zelo majhni valovi, ki se ne lomijo.
3 rahlo razburkano 0.5 - 1.2 Manjši valovi, vrhovi valov se že lomijo.
4 zmerno razburkano 1.25 - 2.5 Daljši valovi, pojavi se morska pena, morje začne pršeti.
5 razburkano 2.5 - 4 Valovi se neprekinjeno penijo, pena z vrhov valov prši.
6 zelo razburkano 4 - 6 Visoki valovi se močno penijo, morska pena v obliki gostih prog prši, morje se prične valjati.
7 visoko - težko 6 - 9 Visoki valovi se močno penijo in pričenjajo se rušiti. Morska pena prši v gostih progah, ki prekrivajo valove in zmanjšuje vidljivost.
8 zelo visoko - zelo težko 9 - 14 Valovi so izjemno visoki, Bližnja plovili izginjajo iz vida. Veter lomi vrhove vseh valov. Zrak je poln morske pene, ki prehaja v morski dim in močno zmanjšuje vidljivost.
9 izredno visoko - izredno težko > 14 Valovi različnih smeri se medsebojno križajo. Prihaja do interference valov. Valovi se lomijo in rušijo. Višino in dolžino valov je težko opisati.

* Lestvice so opisne zato se lahko razlikujejo glede na plovno področje. Na Jadranu največje valove povzročata vetrova jugo in burja. Pri isti hitrosti vetra višje valove povzroča jugo pri čemer so njegovi valovi daljši. Pri dolgotrajnem jugu je njegova višina Hmax = 10,8 m, njegova srednja dolžina pa znaša Lsr=112,3m, Najvišja višina burje znaša Hmax=7,2 m srednja dolžina vala pa 51,3m (podatki za severni Jadran).

Primer vremenske napovedi za Jadran (DHMZ 11.7.2018), ki vsebuje podatke o stanju morja:

Upozorenje

Na krajnjem sjeveru Jadrana mogući su udari NE vjetra oko 35 čvorova. Na sjevernom Jadranu mjestimice neverini, a mogući su i na dijelu srednjeg.

Stanje

Plitka dolina s frontalnim sustavom sporo će se premještati glavninom sjevernije od Jadrana.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 12.07.2018 06 sati

Sjeverni Jadran

Vjetar SE 4-14, mjestimice do 18 čvorova, a na krajnjem sjeveru NE i E vjetar 6-16, samo povremeno do 20 čvorova. More 2-3. Vidljivost 10-20 km. Promjenljivo oblačno uz mjestimičnu kišu i pljuskove s grmljavinom.

Srednji Jadran

Vjetar SE 4-14, mjestimice do 18 čvorova. More 2-3. Vidljivost 10-20 km. Pretežno vedro, na sjevernom dijelu područja ponegdje promjenljiva naoblaka uz mogućnost za kišu ili pljusak s grmljavinom.

Južni Jadran

Vjetar SE 4-14 čvorova. More 2-3. Vidljivost 10-20 km. Pretežno vedro.

Vrijeme na Jadranu u 05 sati

Mjesto Vjetar (čvorovi) Stanje mora Vidljivost (km) Pojave Tlak zraka (hPa)
Rijeka NE 6 - 18 3/4 OBLAČNO 1012
Senj E 6 2 25 KIŠA 1013
Mali Lošinj - - - - -
Zadar SW 4 1 10 KIŠA 1012
Split SE 4 1 30 1/4 OBLAČNO 1012
Palagruža SE 10 2 20 VEDRO 1012
Dubrovnik C 0 1 20 VEDRO 1013

Komentarji