Letošnje poletje, tako kot za plovbo v nekatere druge države, tudi za Grčijo veljajo posebna pravila in formalnosti. Plovba v Grčijo v vsa pristanišča je dovoljena za vse državljane EU. Vendar pa je potrebno pred prihodom izpolniti nekatere formalnosti v zvezi z koronavirusom. Vsaj 24 ur pred prihodom je potrebno na spletni strani https://travel.gov.gr izpolniti Passenger Locator Form (PLF), v katerem navedete iz kje prihajate, kako prihajate in kje se boste (vsaj prvih nekaj dni) nahajali. Na dan prihoda ob polnoči vam na mail, ki ste ga vpisali, pošljejo potrdilo in QR kodo, katero morate imeti s seboj, zadostuje v elektronski obliki. V primeru prihoda z letalom, bi vam na letališču to kodo odčitali, v primeru prihoda z lastnim plovilom pa vas bodo najverjetneje samo vprašali ali ste PLF izpolnili.

V primeru prihoda s plovilom morate predhodno ali ob prihodu izpolniti tudi obrazec MODEL OF MARITIME DECLARATION OF HEALTH, ki ga najdete na tej povezavi: http://ambatene.esteri.it/Ambasciata_Atene/resource/doc/2020/07/model_maritime_declaration_of_health.pdf. Obrazec pošljete pristojni luški kapitaniji po elektronski pošti. Če, kot večina Slovencev priplujete iz Jadrana in najprej pristanete nekje v okolici Krfa, je potrebno obrazec poslati na naslednja dva naslova: kerkyra@hcg.gr, dnsi_dim_ygeias.ker@pin.gov.gr, v elektronski pošti pa morate obvezno navesti tudi vašo telefonsko številko na kateri ste dosegljivi. Teoretično je možno, da bi vas v naslednjih dneh poklicali, da ste izbrani za naključno covid-19 testiranje, ki ga Grki naključno izvajajo med turisti, ki vstopijo v državo. S tem ste formalnosti glede korona virusa zaključili. Poudarjamo, da oboje lahko postorite, že med plovbo, saj je vse elektronsko.

Ko ste omenjene formalnosti opravili, vam preostane še običajen postopek vstopa v Grčijo, kot vsa leta do sedaj. Oglasiti se morate na luški kapitaniji, kjer pregledajo dokumente plovila, izpolnite crew listo, DEKPA pa je ukinjena. TEPAI (plovna taksa, ki je veljavi od lanskega leta) morate na spletu izpolniti pred vstopom v Grčijo. Svetujemo, da ga tudi plačate preko spleta, vendar so se lansko leto s plačili preko nekaterih slovenskih spletnih bank pojavljale težave in so grške oblasti denar nakazovale nazaj. V tem primeru TEPAI plačate na banki ob vašem prvem postanku v Grčiji. TEPAI izpolnite na povezavi: https://www1.aade.gr/aadeapps2/etepai/, na sledeči povezavi pa lahko najdete navodila: https://www.aade.gr/dl_assets/etepai/etepai_faqs_en.pdf. Vstopne formalnosti lahko urejate v vseh večjih luških kapitanijah, nam najbližje so Marina Gouvia, Krf in Paxos. Na Erikousi, ki je na poti iz Slovenije ali Hrvaške, najbližji grški otok in zato za večino prvi postanek, kljub temu, da so uredili novo pristanišče, vstopnih formalnosti ni možno opravljati.

 

    Plovba v grčijo 1. del >

Pripravila: Nataša Kolega