Ste se kdaj vprašali, kolikšna je življenjska doba ladje? 10, 30, 50, 100 let? Ne boste verjeli nekatere ladje plujejo še bistveno dlje.

Posebnost med ladjami, posebej vojaškimi, ki so se aktivno borile na oceanih, je nedvomno ameriška bojna ladja USS Constitution. Je najstarejša Ameriška vojna ladja, ki je letos stara neverjetnih 223 let in še vedno pluje. Svojo planirano življenjsko dobo, ki je bila 20 let, je presegla za več kot dve stoletji.

Ladja je izdelana iz hrastovega in borovega lesa in je ponekod obdana z bakreno oblogo. Bila je tretja izmed šestih ladij, ki jih je odobril Kongres z navtičnim aktom leta 1794. Namenjene so bile za boj proti mornaricam, ki so v tistem času že posedovale večje ladje, kot so bile takrat v floti ameriške mornarice.

USS Constitution je trenutno najstarejša vojaška ladja na svetu, ki še pluje. Od nje je starejša le še vojaška ladja HMS Victory, ki pa je od leta 1922 v suhem doku.

Ladjo so izdelali v bostonski ladjedelnici Joshua Humphreys. Njen trup je debel kar 53 cm in na krovu nosi 44 topov. Prvih spopadov se je udeležila kmalu po splovitvi. V resnih bitkah pa je prvič sodelovala po treh letih od splovitve. Vse do leta 1812 je zmagovala v številnih bitkah, nato pa je do leta 1820 večinoma patruljirala v Sredozemlju. Leta 1980 so jo odpisali od aktivne službe in jo hoteli razstaviti. Javni pritisk na oblast, da naj slavne ladje ne uniči, je pripomogel, da so se odločili ladjo obnoviti. Stroški obnove so znašali 157 tisoč USD.

Po obnovi je ladja plula po Sredozemlju in Tihem oceanu. Med drugim je obplula svet, za kar je potrebovala dve leti. Leta 1905 je bila že v zelo slabem stanju. Hoteli so jo odvleči na odprto morje in uporabiti kot vadbeno tarčo za druge vojaške ladje. Javni pritisk je spet rešil ladjo. Postala je plavajoč muzej. Obiskalo jo je več kot 4 milijone obiskovalcev. Vse do leta 1997 je doživela številne prenove. Ob njeni 200-letnici pa je mornarica pripravila poseben dan. Ladjo so usposobili za plovbo in je zaplula le s pomočjo svojih jader. Naslednja plovba je bila šele leta 2012 ob 200-letnici zmage proti francoski ladji HMS Guerriere. V lanskem letu pa so prvič imeli možnost z njo zapluti običajni smrtniki. Razpisali so neke vrste loterijo, na kateri so izžrebali 150 sodelujočih, da so se na praznik 4. julija vkrcali na to impozantno ladjo in z njo zapluli.

Foto: wikimedia