Zadnje iz eTrgovine

39.00€

Ste ugotovili, da je Jadransko morje premalo za vas in vašo posadko? Razmišljate o  tem, da bi se podali v Mediteran ter nadaljevali plovbo v Atlantski ocean?

Slovenski jadralec Jasmin Čauševič se je v preteklih letih podal na plovbo iz Jadrana. Najprej je zaplul v Mediteran, prečkal Gibraltarsko ožino ter prvo etapo plovbe končal v Kanarskih otokih. V drugi etapi se je s Kanarskih otokov podal proti Kapverdskim otokom, nato pa sam prečkal Atlantski ocean in uspešno pristal na Karibih.

V času njegove plovbe so nastale tri knjige, ki podrobno opisujejo dogajanja med plovbo, njegove občutke ter številne napotke za plovbo po oceanih tudi, kadar se na plovbo odpravite sami.

Komplet treh knjig:

Redna cena: 66,90 EUR

Akcijska cena: 39,00 EUR (samo za naročnike eNavtike)

 

Akcijska cena samo do 22.1.2019

Jasmin Čauševič - Komplet potopisov

Zadnji video

Jadransko morje ima zelo veliko razliko površinske temperature vode. Povprečna letna temperatura znaša 11°C. Morje je najhladnejše pozimi, ko temperatura vode na površini znaša le 7°C. Le v ekstremnih primerih se zgodi, da temperatura morja pade niže. Najnižja do sedaj zabeležena temperatura znaša 4°C. Zgodilo pa se je že, da je morje ob obali na površini zmrznilo. Morje na južnem Jadranu je pozimi toplejše in njegova temperatura znaša v povprečju 13°C (glej sliko 1 - temperatura morja 26.2.2014).

Morje se z daljšanjem dneva spomladi prične segrevati in površinska temperatura vode doseže 18°C.

Poleti morje doseže temperaturo med 22 in 25°C, ponekod tudi do 28°C. Višje temperature morja so zelo redke. Najvišje temperature morje doseže na južnem Jadranu in pa v Istri.

Temperature morja glede na globino

Jadran ima zelo izrazite termokline. Termokline so področja z veliko spremembo temperature vode glede na globino morja. Najbolj izrazite so poleti, ker se voda na površini močno segreje, medtem ko temperatura morja v globinah ostaja praktično enaka. Prva termoklina se poleti nahaja na globini med 3 in 5m. Druga je na globini 12, tretja na 18 in zadnja na 30. V globinah 30 m in globlje je temperatura morja skozi vse leto enaka. Njena temperatura znaša med 11 in 12°C

Segrevanje in ohlajanje morja

V sončnih poletnih dneh z malo ali nič vetra, se lahko temperatura morja v enem dnevu zviša celo do 2°C. Na hlajenje vode v poletnih mesecih v največji meri vpliva veter. Močna burja povzroča visoke in strme valove zaradi česar povzroči mešanje zgornjega, najtoplejšega sloja vode z vodo iz nižjega sloja, ki ima znatno nižjo temperaturo. Temperatura se lahko v 24 urah spremni tudi za 5 ali več stopinj.

Trenutne temperature morja na Jadranu najdete na tej povezavi.

Površinska temperatura Jadranskega morja, 4.9.2013.  (Adriatic Forecasting System)

Komentarji