Zadnje iz eTrgovine

19.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

Jadransko morje ima zelo veliko razliko površinske temperature vode. Povprečna letna temperatura znaša 11°C. Morje je najhladnejše pozimi, ko temperatura vode na površini znaša le 7°C. Le v ekstremnih primerih se zgodi, da temperatura morja pade niže. Najnižja do sedaj zabeležena temperatura znaša 4°C. Zgodilo pa se je že, da je morje ob obali na površini zmrznilo. Morje na južnem Jadranu je pozimi toplejše in njegova temperatura znaša v povprečju 13°C (glej sliko 1 - temperatura morja 26.2.).

Morje se z daljšanjem dneva spomladi prične segrevati in površinska temperatura vode doseže 18°C.

Poleti morje doseže temperaturo med 22 in 25°C, ponekod tudi do 28°C. Višje temperature morja so zelo redke. Najvišje temperature morje doseže na južnem Jadranu in pa v Istri.

Temperature morja glede na globino

Jadran ima zelo izrazite termokline. Termokline so področja z veliko spremembo temperature vode glede na globino morja. Najbolj izrazite so poleti, ker se voda na površini močno segreje, medtem ko temperatura morja v globinah ostaja praktično enaka. Prva termoklina se poleti nahaja na globini med 3 in 5m. Druga je na globini 12, tretja na 18 in zadnja na 30. V globinah 30 m in globlje je temperatura morja skozi vse leto enaka. Njena temperatura znaša med 11 in 12°C

Segrevanje in ohlajanje morja

V sončnih poletnih dneh z malo ali nič vetra, se lahko temperatura morja v enem dnevu zviša celo do 2°C. Na hlajenje vode v poletnih mesecih v največji meri vpliva veter. Močna burja povzroča visoke in strme valove zaradi česar povzroči mešanje zgornjega, najtoplejšega sloja vode z vodo iz nižjega sloja, ki ima znatno nižjo temperaturo. Temperatura se lahko v 24 urah spremni tudi za 5 ali več stopinj.

Trenutne temperature morja na Jadranu najdete na tej povezavi.

Površinska temperatura Jadranskega morja, 4.9.2013.  (Adriatic Forecasting System)

Komentarji