Zadnje iz eTrgovine

20.00€

Iz prve roke od slovenskega jadralca Jasmina Čauševića, ki je sam prejadral Atlantik, Pacifik…

Velenjski jadralec in popotnik Jasmin Čaušević je na svoji 5-letni solo plovbi od Poreča do Nove Kaledonije v Tihem oceanu in njegov cilj je obpluti svet na serijski jadrnici Bavaria 34. Jasmin Čaušević je za nekaj mesecev prekinil svoje jadranje in bo še nekaj tednov v Sloveniji ter bo z nami delil svoje izkušnje.

Jadralci imamo na morju veliko odgovornost. Pa ne samo za plovilo, temveč tudi za svoje življenje in življenje posadke, če si z njo delimo svojo jadrnico. Vsak jadralec v nekem trenutku začne čutiti, da ima vse potrebno znanje, je dober skiper, zna odlično jadrati, pozna motor svoje jadrnic »v dušo«, ampak treba je biti pripravljen tudi na nepredvidljive situacije. Ste pomislili na zdravje, zdravstveno zavarovanje, ladijsko lekarno, pripomočke za primere, ko vam zmanjka plina, vode, hrane…? Tudi kulinariko je treba obvladati, npr. kako ohraniti ribo svežo brez zamrzovalnika za celih 7 dni. Kako izkoristiti EPIRB, AIS, IridiumGO…? Ste jadrali že več dni in noči skupaj? Je res dovolj 500€ na mesec, da se odpravim na ocean?

Na takšna vprašanja pozna odgovore iz lastnih izkušenj in iz izkušenj preko pogovorov z drugimi jadralci slovenski jadralec Jasmin Čaušević, ki bo izvedel »aktivno predavanje« s sodelovanjem vseh udeležencev.

Po predavanju bo Jasmin Čaušević na voljo za jadralski klepet.

  • Datum: Torek, 3.3.2020
  • Ura: 18.00
  • Čas trajanja:  2 uri
  • Cena: 20,00 EUR
  • Omejitev udeležbe!
  • Lokacija: Cesta na Brdo 85, Ljubljana (Poslovna stavba Brdo - vhod iz zahodne strani pri travniku)
  • Zagotovljeno je brezplačno parkiranje.
Predavanje: Kako živeti na oceanu in priprava jadrnice

Zadnji video

Jadransko morje ima zelo veliko razliko površinske temperature vode. Povprečna letna temperatura znaša 11°C. Morje je najhladnejše pozimi, ko temperatura vode na površini znaša le 7°C. Le v ekstremnih primerih se zgodi, da temperatura morja pade niže. Najnižja do sedaj zabeležena temperatura znaša 4°C. Zgodilo pa se je že, da je morje ob obali na površini zmrznilo. Morje na južnem Jadranu je pozimi toplejše in njegova temperatura znaša v povprečju 13°C (glej sliko 1 - temperatura morja 26.2.).

Morje se z daljšanjem dneva spomladi prične segrevati in površinska temperatura vode doseže 18°C.

Poleti morje doseže temperaturo med 22 in 25°C, ponekod tudi do 28°C. Višje temperature morja so zelo redke. Najvišje temperature morje doseže na južnem Jadranu in pa v Istri.

Temperature morja glede na globino

Jadran ima zelo izrazite termokline. Termokline so področja z veliko spremembo temperature vode glede na globino morja. Najbolj izrazite so poleti, ker se voda na površini močno segreje, medtem ko temperatura morja v globinah ostaja praktično enaka. Prva termoklina se poleti nahaja na globini med 3 in 5m. Druga je na globini 12, tretja na 18 in zadnja na 30. V globinah 30 m in globlje je temperatura morja skozi vse leto enaka. Njena temperatura znaša med 11 in 12°C

Segrevanje in ohlajanje morja

V sončnih poletnih dneh z malo ali nič vetra, se lahko temperatura morja v enem dnevu zviša celo do 2°C. Na hlajenje vode v poletnih mesecih v največji meri vpliva veter. Močna burja povzroča visoke in strme valove zaradi česar povzroči mešanje zgornjega, najtoplejšega sloja vode z vodo iz nižjega sloja, ki ima znatno nižjo temperaturo. Temperatura se lahko v 24 urah spremni tudi za 5 ali več stopinj.

Trenutne temperature morja na Jadranu najdete na tej povezavi.

Površinska temperatura Jadranskega morja, 4.9.2013.  (Adriatic Forecasting System)

Komentarji