Zadnje iz eTrgovine

39.00€

Ste ugotovili, da je Jadransko morje premalo za vas in vašo posadko? Razmišljate o  tem, da bi se podali v Mediteran ter nadaljevali plovbo v Atlantski ocean?

Slovenski jadralec Jasmin Čauševič se je v preteklih letih podal na plovbo iz Jadrana. Najprej je zaplul v Mediteran, prečkal Gibraltarsko ožino ter prvo etapo plovbe končal v Kanarskih otokih. V drugi etapi se je s Kanarskih otokov podal proti Kapverdskim otokom, nato pa sam prečkal Atlantski ocean in uspešno pristal na Karibih.

V času njegove plovbe so nastale tri knjige, ki podrobno opisujejo dogajanja med plovbo, njegove občutke ter številne napotke za plovbo po oceanih tudi, kadar se na plovbo odpravite sami.

Komplet treh knjig:

Redna cena: 66,90 EUR

Akcijska cena: 39,00 EUR (samo za naročnike eNavtike)

 

Akcijska cena samo do 22.1.2019

Jasmin Čauševič - Komplet potopisov

Zadnji video

Območje plovbe se deli na štiri dele:

1.     oceansko območje,
2.     odprto območje,
3.     obalno območje in
4.     območje zavetja.

Oceansko območje

Oceansko območje je območje namenjeno razširjeni plovbi, kjer je lahko moč vetra po Beauforjevi lestvici višja od 8 in višina valov večja od štirih metrov.

Odprto območje

Odprto območje namenjeno razširjeni plovbi, kjer je lahko moč vetra po Beauforjevi lestvici do 8 ter kjer se lahko pojavijo valovi višine do štirih metrov.

Obalno območje

Obalno območje je namenjeno obalni plovbi, plovbi po večjih zalivih, širokih morskih rokavih, jezerih in rekah, kjer je lahko moč vetra po Beauforjevi lestvici do 6 in kjer se lahko pojavijo valovi višine do dveh metrov,

Območje zavetja

Območje zavetja je namenjeno obalni plovbi v zavetju, plovbi v manjših zalivih, manjših jezerih, rekah in kanalih, kjer je lahko moč vetra po Beauforjevi lestvici do 4 in kjer se lahko pojavijo valovi višine do 30 cm z občasnimi valovi do 50 cm, ki jih povzročijo na primer mimoidoča plovila.

Območje plovbe morskega čolna

Morski čoln za javne, osebne ali gospodarske namene sme pluti na posameznem območju plovbe če izpolnjuje pogoje za plovbo in ima na krovu vso zahtevano opremo, ki se razlikuje glede na območje plovbe.

Morski čoln lahko pluje po oceanskem območju, če je s strani pooblaščenega klasifikacijskega zavoda ali uprave oziroma njene izpostave klasificiran kot klasa A.

Morski čoln lahko pluje po odprtem območju, če je s strani pooblaščenega klasifikacijskega zavoda ali uprave oziroma njene izpostave klasificiran kot klasa B.

Morski čoln lahko pluje po obalnem območju: če je s strani pooblaščenega klasifikacijskega zavoda ali uprave oziroma njene izpostave klasificiran kot klasa C. Za čolne tega razreda obstajajo dodatne omejitve:

- Čoln za javne, osebne ali gospodarske namene, razen za javni prevoz oseb dolžine do 5 metrov sme pluti do oddaljenosti največ štirih navtičnih milj od obale oziroma dveh navtičnih milj od obale zunanjega roba najbolj oddaljenih otokov.
- Čoln  brez kabine dolžine nad 5 metrov in čoln s kabino dolžine do 7 metrov sme pluti do oddaljenosti največ štirih navtičnih milj v smeri odprtega morja, merjeno od temeljne črte teritorialnega morja.
- Čoln s kabino, daljši od 7 metrov sme pluti na celotnem obalnem območju.

Morski čoln lahko pluje po območju zavetja, če je s strani pooblaščenega klasifikacijskega zavoda ali uprave oziroma njene izpostave klasificiran kot klasa D.

Morskemu čolnu je dovoljeno pluti tudi po celinskih vodah, če je to dovoljeno s plovbnim režimom. Čoln celinske plovbe sme pluti samo po celinskih vodah, razen če se vpiše v vpisnik morskih čolnov.

Plovba plovil, ki jih ni potrebno vpisati v register

Čoln in druga manjša plovila (kajak, kanu, sandolin, jadralna deska in podobno) katerega ni treba vpisati v vpisnik čolnov, sme pluti po morju do oddaljenosti največ 1000 metrov od obale.

Območje plovbe z vodnimi skuterji

Z vodnimi skuterji je izplutje in vplutje dovoljeno v turističnih, športnih in mestnih pristaniščih oziroma pristanih ter na drugih delih obale, ki jih v ta namen, po predhodnem soglasju uprave oziroma upravne enote, označi njihov upravljalec. Plovba je dovoljena v morskem pasu od 250 do 2000 metrov od obale. Vse osebe na vodnem skuterju morajo imeti na sebi rešilni jopič.

Časovna omejitev plovbe

Plovba z vodnimi skuterji, smučanje na vodi in plovba z jadralnimi deskami so dovoljeni le v času od sončnega vzhoda do sončnega zahoda ter v varnih vremenskih pogojih.

Preberite tudi:

Pregled čolna

Vpis plovila v register v Sloveniji

Označbe čolnov v Sloveniji

Vir: http://www.pisrs.si/

Komentarji