Transat Jaques Vabre

Da je Transat Jaques Vabre izjemno zahteva regata pričajo že prvi klici na pomoč in prvi odstopi.

Včeraj ob 14.15 je z jadrnice Beijaflore, ki tekmuje v razredu Class40, klical William Mathelin Moreaux. Med plovbo si je poškodoval ramo. Jadralca sta bila prisiljena zapluti proti obali in poiskati pomoč.

Prvi odstop so v organizacijskem odboru zabeležili včeraj ob 17.45 uri. Luke Berry in Tanguy Le Turquais sta morala zapustiti regato, ko sta plula med plovbo mimo Normandije. Nenaden sunek vetra je zlomil njun jambor na jadrnici Lamotte Module Creation. Oba jadralca sta nepoškodovana. Odplula sta v Roscoff, severno obalo Bretanije, ki sta jo srečno dosegla v nekaj urah.

Hiroshi Kitada in ko-skiper Takeshi Hara sta imela težave s spinakerjem. V dobrih 30 vozlih vetra jugozahodnih smeri jima je jadro dobesedno eksplodiralo. Je preveč poškodovani, da bi ga popravila.

V razredu IMOCA 60 sta morala jadralca na jadrnici MACSFhave odpluti v francosko mesto Brest zaradi poškodb kobilice.

Težave na jadrnici sta imela tudi jadralca Thomas Ruyant and Antoine Koch. Njuna Advens for Cybersecurit, ki je jadrnica najnovejše generacije IMOCA 60 s hidrokrili se je poškodovala. Zapluti sta morala proti mestu Cherbourg. Po regatnih pravilih morata tam ostati vsaj 4 ure.

Ponoči ob 21.00 uri je odstopila druga ekipa SOS Méditerranée. Prvo noč sta najprej izgubila srednji spinaker. Nato so se pričele težave z glavnim računalnikom, zaradi česar nista uspela brati vremenskih napovedi. Bila sta mnenja, da plovbe preko Atlantika ni varna, zato sta regato zapustila. Trenutno plujeta proti pristanišču Lorient.

Jadralca Maxime Sorel and Guillaume Le Bre, ki sta v Brestu opravili pet urni postanek, sta odpravila napake na jadrnici in se ob 21.30 vrnila nazaj v regato.